Форма входу

Вибори 2014

Пошук по сайту

Календар

«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Статистика


Онлайн всьго: 6
Гостей: 6
Користувачiв: 0

Цікаво знати





Вівторок, 25.06.2024, 08:42
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS

Вибір України 2015                                             Україна єдина - единая страна!

Головна | Мій профіль | Вихід

Головна » 2010 » Вересень » 17 » Запахло виборами: На старт, увага, руш!
Запахло виборами: На старт, увага, руш!
19:55

Закінчився перший тиждень виборчої кампанії і можна сказати, в якому ключі буде проходити гонка. Експерти відзначають, що вже позначився певний фон, на якому будуть проходити місцеві вибори. Ситуація не втішна.


Головна інтрига місцевих виборів - попереду

Перший тиждень виборчої кампанії відбувся без великих перемог і з тактичними ураженнями, вважає голова Комітету виборців України Олександр Черненко. "Перший тиждень пройшов в штатному режимі. Я не бачив великих перемог, було декілька тактичних поразок", - відзначив він.

Зокрема, серед поразок Олександр Черненко назвав формування територіальних виборчих комісій, списків яких ще ніхто не бачив. За його словами, найцікавіше почнеться пізніше. "Зокрема, цікавим буде висунення кандидатів", - вважає експерт. На його думку, це буде пов'язано з інтригою, хто піде на вибори в тому чи іншому регіоні, і кого з кандидатів буде підтримувати Партія регіонів. "Крім того, в майбутньому на нас чекають відмови в реєстрації і скасування реєстрації того чи іншого кандидата", - відзначив він.

ПР поставила себе в незручне становище

На сьогоднішній день, за словами голови КВУ, Партія регіонів поставила себе в незручне становище у ряді областей. Причиною тому - новий закон про вибори.

"Партія регіонів в деяких областях поставила себе в незручне становище. Зокрема, в тих регіонах, де вона популярна і де всі потенційні кандидати - представники правлячої партії", - вважає експерт. За його словами, тепер Партії регіонів потрібно вибрати з ряду своїх кандидатів когось одного, "а інші автоматично залишаються ображеними". "Регіонали, висуваючи когось одного, інших своїх кандидатів залишають без підтримки", - підкреслив голова КВУ.

Цю проблему, на думку Черненка, могла б вирішити норма про самовисування, якої в новому законі про вибори немає. "Якщо б було самовисування, то все було б чесно і без проблем. Зокрема, в спірних Харкові та Одесі питання з кандидатами зважилися б самі собою", - відзначив він.

За словами Олександра Черненка, сьогодні ці проблеми замовчуються, оскільки ніхто з Партії регіонів "не біжить виносити сміття з хати". Проте глава КВУ прогнозує, що прийде час і цю проблему "прорве".

БЮТ не повинен перекладати свої проблеми на ЦВК

Ще не прорвало цю проблему, є інші. Зокрема, формування територіальних виборчих комісій не пройшло без скандалів. "Основна робота Центрвиборчкому - формування територіальних виборчих комісій, не пройшла без скандалів. Зокрема, це стосується формування ТВК в Київській області за участю БЮТ-Батьківщини. І в цьому питанні я б не перекладав вину на ЦВК. Визначати, яка друк БЮТ справжня, а яка - фальшива - не завдання Центрвиборчкому ", - вважає експерт.

За словами Черненка, БЮТ самі повинні розібратися, хто в регіоні їх кандидат, а хто - "рейдер".

Експерт відзначив, що в ЦВК і без того достатньо проблем. "Щодо формування ТВК Центрвиборчком поставлений в жетскіе тимчасові рамки. Формально, на сьогоднішній день всі ТВК сформовані. Однак ніхто не бачив їх складу", - вважає Черненко.

Комі того, за його словами, члени ЦВК проголосували подання без перевірок. "А тепер, заднім числом, будуть ротації", - сказав Черненко.

У той же час, за його словами, сьогодні ТВК повинні зібратися на своє перше засідання, однак багато членів тервиборчкомів навіть не знають, що вони увійшли до складу комісій. "Я боюся спрогнозувати, але добре буде, якщо хоча б половина збереться. Багато членів ТВК не знають, що вони входять в комісії", - зазначив голова КВУ.

Регіональні царі підставляють Януковича

У партії влади на місцях теж не все гладко. Так, за словами Черненка, перший тиждень виборчої гонки показала, що регіональні царі в ході місцевих виборів нададуть ведмежу послугу президенту Віктору Януковичу. "Однією з тенденцій цієї виборчої кампанії стане те, що підлеглі біжать попереду паровоза. Скільки б президент Віктор Янукович не хотів чесних виборів, за його указам в регіонах цього робитися не буде", - вважає експерт.

За його словами, місцеві царі розуміють, що Київ далеко. Тому, вони самі будуть вирішувати, кого зі спостерігачів пускати на ділянки, а кого - не пускати. "Ми будемо спостерігати багато проявів місцевого беззаконня. Однак, таким чином, місцева влада буде підставляти не тільки свою владу і свої партії, а й країну в цілому", - підкреслив голова КВУ.

За його словами, міжнародні спостерігачі будуть уважно стежити за тим, що відбувається в Україні. З одного боку, це обумовлено тим, що виборча кампанія вперше не буде проходити в тіні парламентських виборів. З іншого боку, для Заходу місцеві вибори в Україні є індикатором того, куди рухається наша країна.

Україну можуть ізолювати і влаштувати карантин

Таку думку поділяє і директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. За його словами, місцеві вибори стануть для України рубіконом. "Ті люди, котрі називали себе демократами, дуже швидко стали підлаштовуватися під нового лідера. Усі, хто повинен бути запобіжником для влади, вони всі голосують так, як влада говорить. При" помаранчевих "Конституційний суд та ЦВК, суди, прокуратура, міліція , СБУ підлаштовувалися під "помаранчевих", тепер - під "біло-блакитних". І це сумно ", - констатував політолог.

Крім того, подібна ситуація наводить експерта на думку, що Україна на місцевих виборах має подолати деякий рубікон. На його думку, виборча кампанія в Україні приверне увагу на міжнародній арені. "Вони хочуть подивитися, чи повернеться Україна тому, в сферу впливу Російської Федерації", - упевнений Віталій Бала.

На його думку, якщо це відбудеться, для України це обернеться катастрофічними наслідками. "Якщо ми повернемося назад, то опинимося в міжнародному політичному карантині. Як Білорусь на чолі з Лукашенком. Постраждає не тільки українська економіка, в якої не буде виходів на західні ринки, а й прості громадяни, оскільки нам буде дуже важко виїжджати за кордон, будуть проблеми з візами ", - резюмував експерт.

Кожен солдат повинен знати свій маневр

У свою чергу, політолог і політтехнолог Анатолій Луценко бачить перспективи України не такими похмурими. Однак, на його думку, ситуація з виборами досить складна, перш за все, через зміни в законодавстві, в тонкощах якого не встигли розібратися навіть експерти. "Напевно, всім політсилам потрібно домовитися, що ми більше не міняємо виборче законодавство раніше, ніж за рік до виборів. Інакше все перетворюється на хаос. Давайте не будемо вигадувати свій український велосипед. Потрібно, щоб на виборах все було зрозуміло органам влади, політикам, політсилам, кандидатам. Оскільки сьогодні рівень знань виборчого законодавства в експертів на нулі. З цим потрібно зав'язувати ", - відзначив він.

За його словами, хаос в законодавстві може в окремих областях зробити ведмежу послугу влади. "Виконавська дисципліна може бути виконана тільки тоді, коли кожен із солдатів знає свій маневр", - підкреслив Анатолій Луценко. Однак, на сьогоднішній день, за його словами, технічно і технологічно провести тренінги з людьми, які будуть виконувати норми нового виборчого закону, неможливо.

Що стосується основних учасників виборів, то, за словами Луценка, Партія регіонів на цьому тижні повністю занурилася в організаційні питання. У БЮТ-Батьківщина посилилося "рейдерство", в Сильною Україні "сильно загралися з можливим відпусткою свого лідера" Сергія Тігіпка. Крім того, Луценко зазначив, що партія з невідомих йому причин початку агітацію в Києві ще до початку виборчої кампанії, хоча всім і так було зрозуміло, що виборів у столиці не буде. А інші потенційні учасники виборів поки не проявляли активності.

Джерело: Український Бізнес Ресурс

Переглядів: 581 | Додав: Admin | Рейтинг: 4.0/1 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024