Форма входу

Вибори 2014

Пошук по сайту

Календар

«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Статистика


Онлайн всьго: 30
Гостей: 30
Користувачiв: 0

Цікаво знати





Середа, 26.06.2024, 02:59
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS

Вибір України 2015                                             Україна єдина - единая страна!

Головна | Мій профіль | Вихід

Головна » 2014 » Жовтень » 9 » Закон про люстрацію: думки "за" і "проти"
Закон про люстрацію: думки "за" і "проти"
21:11

Звучать побоювання, що закон може не відповідати міжнародним нормам

Президент України Петро Порошенко в четвер, 9 жовтня, підписав закон про люстрацію. Документ, навколо якого було сказано чимало слів і зламано чимало списів, нарешті, вступив в повну силу.

Крім колишніх радянських керівних партпрацівників і співробітників КДБ, людей, внесених до єдиного держреєстру, як корупціонерів, у владу більше ніколи не зможуть потрапити всі вищі посадові особи часів Януковича (в законі цей період прописаний з 25 лютого 2010 з 22 лютого 2014), починаючи від самого екс-президента, екс-прем'єра Азарова, міністрів, глав силових відомств і закінчуючи всіма членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради юстиції, а також членами РНБО. Люстрація пошириться і на представників ЦВК і виборчкоми, винних у фальсифікаціях виборів, і на місцевих чиновників, які перешкоджали проведенню мирних акцій протесту і підривають територіальну цілісність країни.

ЗА. Ще до підписання закону президентом керівники всіх силових відомств радісно відрапортували, що до люстрації готові на всі сто.

Як зауважив сьогодні на брифінгу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, люстрація в його відомстві буде "відбуватися чудово". Він готовий звільнити всіх, хто підпадає під закон, протягом десяти днів. І більш того, звільняв і раніше: "Зараз у цьому будинку працює 50% від колишнього складу", – сказав Аваков, вказуючи на будівлю МВС.

Додаткова люстраційних складова, до речі, закладена і в проект міліцейської реформи, який міністерство вже представило Кабміну. Як розповідав "Сегодня.ua" радник Авакова Зорян Шкіряк, "реформа передбачає серйозне скорочення, а також повну переатестацію всіх співробітників в рамках прийнятого Закону про люстрацію".

Готові до люстрації і в Міноборони. "Люстрація буде проведена, в першу чергу, серед тих, хто займається забезпеченням", – сказав учора на прес-конференції міністр Валерій Гелетей.

При цьому ті, хто безпосередньо бере участь в антитерористичній операції, люстрації підлягати не будуть. "Найкраща люстрація – це зона АТО", – уточнив міністр оборони.

Підтримують закон і вищі посадові особи: так, прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що люструють, щонайменше 1 млн осіб, і навіть доручив "терміново створити комісію по перевірці діючих міністрів, їх заступників та всіх керівників центральних виконавчих органів влади, яких призначає Кабмін".

ПРОТИ. Куди більш обережно про люстраційному законі висловився Генпрокурор Віталій Ярема. За законом в його відомстві звільненню підлягає близько ста осіб, – написав він у статті на LB.ua. При цьому, на думку Яреми, згідно люстраційному закону, звільненню підлягають працівники прокуратури, "які в складні часи, ризикуючи всім, допомагали Майдану. Хто надавав інформацію, хто відмовлявся виконувати злочинний наказ і приймав виправдовуючі рішення щодо учасників акцій протесту. І зараз ці люди повинні автоматично залишити службу, як тільки закон вступить в силу".

Також генпрокурор зазначає, що деякі працівники прокуратури зараз беруть участь в АТО в складі добровольчого батальйону, щодня ризикуючи життям, і вони повинні бути люстровані.

"Більш того, під звільнення потрапляють навіть ті, хто перебуває в декретній відпустці, оскільки ніяких обмежень прийнятим законом не передбачено. Така ситуація стає можливою тільки тому, що люстрацію збираються проводити за чисто формальною ознакою перебування на тих чи інших посадах", – підкреслив Ярема.

Це, треба зауважити, далеко не перше негативне висловлювання Яреми про цей закон. Раніше Генпрокурор так і зовсім назвав його антиконституційним.

З цим згоден колишній віце-прем'єр Олександр Вілкул.

"Рішення про те, винна людина чи ні, повинне прийматися за юридичною процедурою – це світова практика. Зрозуміло, хто в Україні зараз буде люстрований... Цю принизливу процедуру повинні будуть пройти кілька мільйонів людей – ті, які повинні платити пенсії, платити соціальні допомоги, ті, хто зараз в армії – вони теж підпадають під люстрацію. В Європі ця процедура проходила зовсім іншою моделлю, і це було більше 30 років тому", – говорить він "Сегодня.ua".

В деструктивності закону для України переконаний і народний депутат Борис Колесников.

"Те, що було прийняте – це посміховисько. Ті, хто це закон обговорювали і приймали, створюють абсолютно неконструктивну ситуацію. Але – нехай попрацюють. Тут можна привести різні приклади з історії. Скажімо, політика маккартизму, згодом засуджена і розкритикована. Другий приклад – Польща. Після того, як там був прийнятий закон про люстрацію, серед діячів демократичної опозиції виявилося навіть більше пособників спецслужб, ніж серед комуністів. І у нас скандали будуть. Це буде цікаво. Але деструктивно", – розповідав він нам в інтерв'ю.

Джерело: "Сегодня"

Категорія: Вибори до Ради 2014 | Переглядів: 443 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024