Форма входу

Вибори 2014

Пошук по сайту

Календар

«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Статистика


Онлайн всьго: 10
Гостей: 10
Користувачiв: 0

Цікаво знати





Вівторок, 25.06.2024, 08:55
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS

Вибір України 2015                                             Україна єдина - единая страна!

Головна | Мій профіль | Вихід

Головна » 2010 » Вересень » 27 » Всі на вибори! Українці не упустять свій шанс
Всі на вибори! Українці не упустять свій шанс
18:01

Сьогодні стартувало висунення кандидатів у депутати місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. За календарним планом висувати кандидатів можна буде до 2 жовтня включно. Однак, крім надзвичайно короткою виборчої кампанії, нинішні вибори до місцевих рад ризикують стати безпрецедентними щодо явки виборців.

Усі на вибори

Отже, близько 60% українців мають намір віддати свої голоси на виборах до місцевих рад. Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг".

За словами її директора Олексія Антиповича, 42% українців однозначно прийдуть на вибори. "Ще 32% мають намір прийти голосувати. При цьому, 7% опитаних швидше, не підуть на вибори, а 9% упевнені, що не підуть", - сказав він на сьогоднішній прес-конференції, зазначивши, що 6% українців ще не визначилися йти чи не йти голосувати.

Крім того, експерт відзначив, що найбільша явка виборців очікується на Заході країни і на Донбасі. У той же час, найменша явка буде спостерігатися на Сході України.

"Відповідно, найбільш мобілізовано сьогодні виборці Партії регіонів, КПУ, Свободи і Фронту змін", - повідомив Олексій Антипович.

Висока явка - це добре

У свою чергу, голова Комітету виборців України Олександр Черненко відзначив, що явка в 60% - це дуже добре. За його словами, раніше експерти припускали більш низьке бажання українців прийти на місцеві вибори. "Раніше місцеві вибори проходили одночасно з парламентськими, тому явка була досить високою. Однак позачергові вибори не раз показували, що, коли паралельно не проходять вибори до Верховної Ради, явка завжди нижче 50%. При цьому, іноді, вона критично мала - до 30 % ", - сказав він. При цьому, за його словами, часто вибори вигравали не популярні кандидати в мери, а ті, за кого проголосували хоча б 15-20% виборців, які не проігнорували голосування.

Тому експерт вважає хорошою новиною, що, в середньому по Україні, явка на виборах 31 жовтня буде 60%.

Донбас в позитиві

Практично половина виборців сподіваються на позитивні зрушення у своїх регіонах після місцевих виборів, відзначає директор Соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович. "41% виборців вважають, що відбудеться оновлення влади на місцевому рівні, в той же час, показово, що 42% не чекають змін на краще", - відзначив він.

При цьому він підкреслив, що лише 29% опитаних очікують, що в результаті місцевих виборів депутати місцевих рад стануть більш підзвітними виборцям. У той же час, за словами експерта, 56% респондентів не очікують від чиновників зближення з народом.

Крім того, Олексій Антипович подеркнул, що очікування електорату Партії регіонів є найкращими. У той же час, виборці Батьківщини не сподіваються на краще. Однак є цікаві нюанси. "У регіональному розрізі найгірші очікування від місцевих виборів продемонстрували жителі Сходу України. Однак, серед них, у жителів Донбасу-очікування найбільш позитивні", - підкреслив Антипович.

Українцям не вистачає нових облич у владі

Крім того, за його словами, більше половини виборців скучили за мажоритарною системою виборів, коли можна вибирати конкретного кандидата, а не копатися в списках. Мабуть, це єдина норма в новому законі про вибори, яка подобається виборцям. За словами експерта, не підтримують новації нового закону про вибори в плані часткового повернення до мажоритарної системи, лише 20% респондентів.

У той же час, інші новації закону про вибори виборці підтримують значно менше. Зокрема, за словами експерта, тільки 26% виборців підтримують норму, згідно з якою у виборах можуть брати участь лише політичні партії, а не блоки та місцеві громадські організації. "Не підтримують цю норму 47% опитаних", - зазначив Олексій Антипович.

Крім того, ті ж 26% вважають, що кандидат у мери повинен висуватися виключно від якоїсь політичної сили. За словами експерта, цю норму не підтримують 53% виборців. При цьому Антипович подеркнул, що такі результати соцопитування виходять не залежно від регіону.

Місцева влада має вирішувати конкретні проблеми

Крім того, виборці сподіваються, що нові депутати місцевих рад вирішать три головні проблеми регіонів. "ТОП-три проблем, які потрібно вирішити в регіонах: безробіття, високі тарифи і корупція", - зазначив Антипович.

При цьому він звернув увагу на регіональні особливості цього питання. "Для Сходу та Донбасу, зокрема, найважливішим є питання тарифів на комунальні послуги", - відзначив він. Це має стати важливою інформацією для влади, вважає експерт. Він підкреслив, що, серед регіональних особливостей, відмічено і те, що 56% жителів Донбасу занепокоєні рівнем охорони здоров'я.

"У той же час, Захід і Центр вважають більш важливим питанням - вирішення проблеми безробіття", - сказав Антипович. Крім того, за його словами, корупція характерна як для Сходу, так і для Заходу України й однаковою мірою хвилює жителів цих регіонів.

Президент "посилиться" після місцевих виборів

Думки українців щодо того, хто посилить свої позиції після місцевих виборів, розділилися. "Частина населення впевнена, що після цих виборів посилить свої позиції президент і діюча влада. 16% думає, що свої позиції посилить опозиція", - відзначив директор Соцгруппи.

При цьому, за словами експерта, українці не можуть однозначно визначитися, що буде краще для країни. "Третина впевнені, що для країни буде краще посилення позицій президента, третина - що опозиції, і ще третина - не може визначитися, не знають, чого чекати", - відзначив він.

Однак, за його словами, посилення позицій президента очікують жителі всіх регіонів, "в тому числі і Західної України".

Без фальсифікацій не обійдеться

У той же час, в чесність виборів виборці не вірять. Третина українців очікують значних фальсифікацій у ході виборів до місцевих рад, заявив Олексій Антипович.

"Однією з найактуальніших тем на виборах залишаються фальсифікації. Третина українців очікують, що вони будуть значними і істотно вплинуть на результати виборів. У той же час, ще третина вважає, що фальсифікації будуть, проте значно не вплинуть на результат", - відзначив він.

Однак, за його словами, так чи інакше, 60% опитаних заявляють, що фальсифікації будуть.

"Тільки кожен п'ятий, 18%, не очікують спотворення результатів виборів", - сказав експерт.

При цьому він відзначив, що такі очікування характерні для всіх регіонів країни. "Навіть на Донбасі 13% респондентів очікують значних фальсифікацій", - підкреслив він.

Крім того, за словами експерта, 50% опитаних вважають, що цим буде займатися партія влади. "Серед мешканців Донбасу 6% вважають, що цим буде займатися Партія регіонів, - зазначив він, - однак, 2 / 3 виборців прямо не звинуватили партію влади, але сказали, що всі політсили будуть цим займатися. Тобто, таким чином, приховали свої реальні очікування ", - підкреслив експерт.

КВУ чекає сенсацій

У Комітеті виборців України допускають, що в найбільш "гарячих" точках на місцевих виборах можуть виникнути проблеми з висуненням і реєстрацією кандидатів, розповів голова КВУ Олександр Черненко.

"Думаю, у гарячих точках будуть певні проблеми з висуненням. Кого-то будуть реєструвати з ходу, а деяких кандидатів, партійні списки - будуть вичитувати кожну кому, перевіряти декларації, шукати там неточності і перешкоджати ще на етапі реєстрації", - заявив він.

За його словами, на поточному тижні "буде самий цікавий процес, і цей тиждень подарує кілька регіональних сенсацій". "Гаряче буде в Одесі, і головне, щоб Південна Пальміра не перетворилася на Південне Палермо, тому що там вже і Едуард Гурвіц, і Олексій Костусєв, Олексій Гончаренко, про Василь Цушко пройшла інформація, що він піде. Тобто важкоатлетів на один квадратний метр одеської мостовий буде дуже багато ", - зазначив голова КВУ.

Крім того, буде цікаво в Івано-Франківську та Ужгороді, а нудно буде у Вінниці та Донецьку.

В ТВК порушений дисбаланс 


У той же час, в КВУ заявляють, що тервиборчкоми сформовані з дисбалансом в бік представників партій, що входять до коаліції. "За результатами формування ми бачимо перевагу тих людей, які так чи інакше подані партіями, що входять в коаліцію, але з формальної точки зору - все по закону", - зазначив Олександр Черненко.

Так, за його словами, тервиборчкоми, сформовані ЦВК відповідають вимогам закону, але "об'єктивно баланс сил у них порушений". Зокрема, за даними КВУ, певні партії, що входять до складу БЮТ, подавали до комісії представників інших політичних сил, які, очевидно, будуть працювати в комісіях проти "Батьківщини".

"Навіщо з цими людьми було створювати блок - це питання риторичне", - відзначив експерт. Разом з тим, на його думку, якщо до складу комісії входитиме хоча б один активний представник опозиції, то він зможе привертати увагу громадськості до порушень. Однак у КВУ є великі побоювання щодо професіоналізму більшості комісій, "тому що їх формували в дуже стислі терміни, і можливі певні збої" у їхній роботі. "Але в цілому, я думаю, що комісії впораються", - резюмував Черненко.

Джерело:
Український Бізнес Ресурс

Переглядів: 473 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024