Форма входу

Вибори 2014

Пошук по сайту

Календар

«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Статистика


Онлайн всьго: 7
Гостей: 7
Користувачiв: 0

Цікаво знати





Вівторок, 25.06.2024, 07:36
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS

Вибір України 2015                                             Україна єдина - единая страна!

Головна | Мій профіль | Вихід

Головна » 2010 » Жовтень » 21 » «Вільних і демократичних виборів в Україні не відбудеться»
«Вільних і демократичних виборів в Україні не відбудеться»
18:23

Такого висновку дійшла заступник голови Центральної виборчої комісії. Хоча місцеві вибори відбудуться щойно 31 жовтня, однак у ЦВК їхні результати відомі.

«Чорна» правда
Цілком імовірно, що для українців укотре залишиться таємницею їхній справжній вибір. Це може статися тоді, коли все ті ж «рахувальники», що «прославили» нашу країну в ході президентських перегонів 2004 року, знову оголосять числа, замовлені їм чинною владою. Саме такий висновок напрошується від різкої заяви заступника голови Центральної виборчої комісії, заслуженого юриста України Жанни Усенко-Чорної в ефірі телеканалу «ТВі». Квінтесенцію її «волання в пустелі політичної стабільності» можна вкласти в одне речення: «Виборчі процедури в Україні перетворюються на бутафорію демократії й не виконують функції забезпечення вільного та прозорого виборчого процесу».
Тож, на думку заступника голови ЦВК, «хоч до голосування залишилося ще 19 днів, та вже сьогодні можна констатувати, що вільних і демократичних виборів в Україні не відбудеться». Свій вердикт заслужений юрист України арґументувала таким чином: «На жаль, перебіг цього виборчого процесу засвідчує безпрецедентний рівень втручання адміністративного ресурсу у вибори, безпрецедентний тиск як на членів виборчих комісій і самих кандидатів, так і на виборців». Окрім того, пані Усенко-Чорна переконалася також, що недотримання паритету при формуванні виборчих комісій перетворило ці органи на керований механізм зловживання повноваженнями громадян у процесі виборів. Тобто долю виборів вирішили ще на стадії творення цих комісій.
Пані Усенко-Чорна навела приклад некоректного застосування закону про вибори з боку ЦВК, який, на її думку, яскраво ілюструє стан речей, що склався напередодні виборів: «Днями встановлено, що до складу Київської міської комісії входить особа, яка не може бути членом виборчої комісії, а саме — кандидат у депутати від Партії реґіонів. Цю особу делеґували до складу виборчої комісії від УСДП, однак зареєстрували 2008 року кандидатом від Партії реґіонів. Якби відбувався процес заміщення, вона набула б статусу депутата Київської міської ради... Незважаючи на те, що ст. 29 закону, ч. 5 містить чіткий припис про те, що повноваження такого члена виборчої комісії вважаються припиненими з моменту, коли виявлено такі обставини (тобто він, згідно із законом, навіть і без рішення ЦВК не вважається членом такої комісії), більшість членів ЦВК знайшла спосіб витлумачити закон так, що цю особу залишили членом комісії. Мова йде про заступника голови комісії пана Тишкевича, який, наскільки мені відомо, ще вчора перебував кандидатом у депутати від Партії реґіонів до Київської міської ради».

А спостерігачів — катма
Заступник голови ЦВК висловила сподівання, що на виборчий процес в Україні могла б позитивно вплинути присутність міжнародних спостерігачів, однак на цих виборах їх буде надто мало. Бо, за даними пані Усенко-Чорної, «на сьогодні до ЦВК відповідних документів не надходило, і ЦВК не приймала рішень щодо реєстрації міжнародних спостерігачів».
Причому це не перший подзвін заступника голови ЦВК по місцевих виборах. Напередодні на зустрічі з делеґацією Конґресу місцевих та реґіональних влад Ради Європи вона ж констатувала, що «через використання владою адміністративного ресурсу у процесі підготовки та проведення виборів до місцевих органів самоврядування фактично заблоковано участь політичних партій, які опонують владі». Дослівно ж сказала з цього приводу: «Уперше за останні роки в Україні сформовано виборчі комісії не на паритетних засадах, а при цілковитому домінуванні окремої політичної сили. Таке домінування у виборчих комісіях спотворює не тільки загальні принципи проведення вільних чесних виборів, а й викривлює на практиці право взяти участь у виборах в окремих реґіонах. Сьогодні одна з потужних політичних сил, по суті, позбавлена можливості брати участь у виборах. У діяльність політичних партій втручаються органи виконавчої влади — зокрема, адміністративним шляхом заблоковано участь у виборах конкретної політичної сили».
Заступник голови ЦВК повідомила також представників європейської організації, що найбільші вади та загрози нового закону про місцеві вибори, ухваленого перед виборами, — це скорочення термінів виборчого процесу. На думку пані Усенко-Чорної, це фактично руйнує право політичних партій на оскарження результатів та дій виборчих комісій. Арґументи заслуженого юриста такі: «Хоча номінально таке право в законі присутнє, але практика і швидкість виборчого процесу зводять це право до нуля. Крім того, в Україні є норми, які дуже жорстко реґулюють процедуру подання скарг, і фактично, за невеликим винятком, ці скарги приречені на те, щоб комісії їх не розглядали за формальними ознаками. Закон написаний таким чином, щоб максимально розширити коло для використання адміністративного ресурсу».

Не відповідають стандартам
Вердикт заступника голови Центрвиборчкому, яка представляє парламентський Блок Юлії Тимошенко, можна було б визнати небезсторонньою думкою, якби сказане нею не підтвердили незаанґажовані спостерігачі з-за кордону, де воліють не відштовхувати президента України Віктора Януковича, аби остаточно не перетворив нашу країну на «бантустан» Росії. І все ж Гудрун Мослер-Тернстрем, керівник місії спостерігачів Конґресу місцевих і реґіональних влад Ради Європи заявила в інтерв’ю київській газеті «Комерсант-Україна»: «Склалося враження, що ваше законодавство не відповідає міжнародним стандартам. Звичайно, нам ще потрібен час для уважнішого вивчення законів, але вже тепер ми маємо думку, що у складі територіальних виборчкомів не дотримується баланс. Є й багато інших позицій, що викликають питання». Відтак пригрозила українській владі: «Безсумнівно, вибори стануть тестом для вашої нової влади, яка працює впродовж кількох місяців. Тому я б сказала, що це не місцеві, а загальнонаціональні вибори».
Делеґація Національного демократичного інституту, до складу якої входили політичні лідери США, Канади та Європи (НДІ), котра працювала в Україні з 3 по 7 жовтня, щоб дати оцінку передвиборній ситуації в Україні, також повідомляє у переданій УНІАН заяві: міжнародні спостерігачі сумніваються в тому, що місцеві вибори будуть вільними. Бо, як зазначає НДІ, «проведені українським парламентом швидкі законодавчі зміни дають ще більше підстав сумніватися у спроможності української влади бути нейтральним адміністратором під час виборчої кампанії та в день голосування».
Та що там сумніватися — міжнародні спостерігачі впевнені: таке «сприйняття неминуче впливає на рівень довіри до справедливого ведення виборчого процесу». Саме тому, на спільну думку делеґації НДІ, «конче треба невідкладно вжити додаткових заходів у застосуванні законодавства, яке б підвищило рівень прозорості виборів та довіру виборців до виборчого процесу».
У заяві НДІ також сказано, що делеґацію дуже турбують повідомлення про випадки, коли співробітники Служби безпеки утискають громадських активістів, а також численні достовірні заяви про залякування кандидатів представниками органів влади. Ще одна причина непокоїтися — це потенційні зловживання свободою дій членів виборчих комісій, зазначають у НДІ і подають ось такий висновок: «За умов надзвичайної політизації членів виборчих комісій на місцях делеґація звертає увагу на поширені побоювання щодо того, що ті, хто матиме контроль за виборчими комісіями, зловживатимуть своїми повноваженнями під час підрахунку голосів, складання протоколів та інших дій».

Рекомендації як... вирок
НДІ також стурбований ситуацією із формуванням територіальних виборчих комісій, оскільки «мінімум три члени ТВК з вісімнадцяти можуть ухвалювати рішення щодо визначення результатів виборів та інші важливі рішення, в тому числі й щодо зняття кандидатів з реєстрації. Спостерігачі вважають, що «це призвело до поширення побоювань, що в роботі ТВК може домінувати думка лише декількох її членів».
У заяві НДІ говориться також, що делеґації стало відомо про випадки, коли членам ТВК від опозиції перешкоджали відвідувати засідання комісій. В інших випадках деякі засідання ЦВК та ТВК не були публічними, як того вимагає закон, що не дозволило відвідувати ці засідання незалежним спостерігачам. Своє занепокоєння делеґація висловила і щодо повідомлень про збільшення кількості насильницьких нападів на журналістів за останні кілька місяців.
«Багато політичних партій під час бесід з делеґацією порушили питання щодо так званого клонування, тобто створення більш ніж одного місцевого осередку однієї й тієї ж партії, які заявляють, що саме вони представляють партію, — зазначають спостерігачі. — Клонування підриває здатність лідера партії сформувати списки кандидатів — справжніх представників його партії. Крім того, виборці можуть бути введені в оману і заплутатись у тому, котрий із осередків дійсно представляє цінності та ідеологію партії».
Тож НДІ рекомендує українській владі вжити всіх необхідних заходів для забезпечення рівних умов і створення сприятливого клімату для проведення вільних виборів. Наприклад, начальникам правоохоронних органів, Служби безпеки, а також керівникам великих установ, як-от університети, слід утримуватися від обговорення з підлеглими кандидатур або вирішувати інші питання, які стосуються виборчого процесу, тобто робити таке, що можна було б витлумачити як спробу чинення тиску чи залякування.
Радять спостерігачі й таке: «Процедура реєстрації місцевих партійних осередків повинна бути переглянута задля запобігання випадкам «клонування». Українська влада повинна розглянути питання про створення спеціальної групи із представників різних партій для аналізу ролі партій, судів, органів виконавчої влади та вироблення рекомендацій для уникнення подібної ситуації на наступних виборах». Усі ці рекомендації подано тут так розгорнуто тому, що вони — по суті,вирок місцевих виборам в Україні. Бо НДІ радить те, чого у нас немає й, звісно ж, уже не буде...

Епілог
Зрозуміло, наша влада вважає, що на виборах в Україні зовсім зайвими такі прискіпливі «очі» й «вуха» європейців. Тому й не дивно, що, як заявив в ефірі «Радіо «Свобода» голова Комітету виборців України Олександр Черненко, «на місцевих виборах в Україні працюватиме не більш ніж 50 міжнародних спостерігачів». І це — в кращому випадку, бо наразі в ЦВК зареєстровано.. ні одного міжнародного спостерігача. Бо, за даними пана Черненка, місія ОБСЄ БДІПЛ, надто пізно — всього півтора тижня тому — отримавши запрошення від МЗС, не встигає організувати повноцінну місію.

Джерело: "Міст"

Переглядів: 570 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/4 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024