Форма входу

Вибори 2014

Пошук по сайту

Календар

«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Статистика


Онлайн всьго: 29
Гостей: 29
Користувачiв: 0

Цікаво знати





Середа, 26.06.2024, 02:45
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS

Вибір України 2015                                             Україна єдина - единая страна!

Головна | Мій профіль | Вихід

Головна » 2010 » Листопад » 1 » Війна за першу столицю. Кернес - Аваков: хто кого?
Війна за першу столицю. Кернес - Аваков: хто кого?
21:36

У минулі вихідні в Україні пройшли вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Попередні результати будуть оголошені Центрвиборчкомом сьогодні ввечері, а остаточний підсумок голосування повинні підвести до 5 листопада. На даний момент, за попередніми даними екзит-полів, на місцевих виборах в цілому по країні лідирує Партія регіонів. Проте в деяких містах вже зараз результат голосування можна назвати неоднозначним. Однією з "гарячих" точок при підрахунку голосів виявився Харків. 

Кернес - Аваков: Хто кого?

На багатьох харків'ян оприлюднені цієї ночі результати екзит-полів справили ефект бомби, що розірвалася. За даними соціологів, різниця голосів між двома основними конкурентами на посаду мера складає всього кілька відсотків. Тобто, як це часто буває в "проблемних" регіонах, входить в межі похибки. Тим не менш, два з трьох опитувань віддають перевагу кандидату від опозиції Арсену Авакову, а не в.о. мера, кандидату від Партії регіонів Геннадію Кернесу.

Так, за даними екзит-полу компанії "GFK-Ukraine", проведеного на замовлення "Єдиного центру" "розбіг" кандидатів виглядає так: на першому місці - Арсен Аваков з 34,7% голосів виборців, другим соціологи назвали Геннадія Кернеса, у якого 30,9% голосів.

Дещо інший результат опитування Інституту перспектив міста. За їхніми даними, у кандидата від опозиції - 36,2% голосів, у той час, як у кандидата від влади - лише 29,8%.

Влада не вірить, що "розтринькала" першу столицю

Проте кандидат у мери Харкова від Партії регіонів Геннадій Кернес заявив, що не визнає результати екзит-полів. "У нас достатньо сили волі, щоб прийняти будь-який результат. Забрати вибір у харків'ян неможливо. Ми будемо говорити про результат після підрахунку бюлетенів виборчими комісіями, коли будуть протоколи з мокрими печатками", - сказав він.

При цьому він нагадав, що результати екзит-полу, проведеного Партією регіонів, віддають перемогу йому. Однак і вони не є остаточними. "Для мене результати екзит-полу є барометром соціології", - зазначив він і додав, що за його власним дослідженням, його відрив від Арсена Авакова складе, як мінімум 7%.

Дійсно, за даними паралельного опитування виборців, що проводився Партією регіонів, Геннадій Кернес лідирує з відривом у 5-6%.

Хід на випередження

Такий результат влада називала і раніше. Більш того, за словами губернатора Харківської області Михайла Добкіна, про цифри "замовних" екзит-полів було відомо іще вчора, задовго до закінчення голосування. "Була відома навіть різниця, яка буде вказана, - у 3-4%", - зазначив він.

"Я весь залишок світлового дня, години чотири, в усякому разі, намагався зв'язатися з Віктором Балогою. По мобільному, через охорону, через інші варіанти зв'язку. Нагадаю, коли ЄЦ не реєстрували на виборах, Балога дзвонив мені з частотою 10 разів на годину. І всі проблеми були вирішені. Не з моєю допомогою, а тому, що місцеві його політичні керівники виправили нарешті помилки в документах. На жаль, я не зміг його знайти. Нехай він сам буде собі суддею ... На жаль, те, що ми прогнозували, то і сталося ", - повідомив Добкін. Тим не менш, за його словами, незважаючи на те, що "ці дії мають конкретні цілі та завдання", у Балоги нічого не вийде. "Подібні спроби маніпуляції громадською думкою не спрацюють", - запевнив губернатор області.

ПР: Харків завжди буде наш

У свою чергу, голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов зазначив, що Харків "ми ніколи не втратимо". "Харків'яни це розуміють, і ми це розуміємо. Якщо результат виборів там буде відрізнятися від того, який ми очікуємо, це для нас трагедією не стане. Хоча ще невідомо, який там буде результат", - сказав він. За словами політика, якщо перемога Геннадія Кернеса не буде переконливою, то це змусить партію влади задуматися, "чому так відбувається, і зробити відповідні висновки". "Нормальні люди не катають істерику, а роблять висновки, тому і ми вчинимо так само. Ми проаналізуємо ситуацію, зрозуміємо, чому так сталося, і зробимо відповідні висновки", - резюмував він.

Бандитський фактор не пройде

Тим часом, за словами Арсена Авакова, влада намагається перешкодити міської виборчої комісії приймати бюлетені від дільничних комісій, для чого у будівлі, в якому знаходиться міськвиборчком, "збираються бойовики". "Є кілька тривожних факторів, і я про них повинен сказати. Перш за все, це фактор нестабільних нервів у опонентів і фактор бандитський - той фактор, до якого Харків занурився влітку при вирубці парку Горького. Щойно мені повідомили, що в місці, де територіальна комісія збирається приймати бюлетені, зібралося близько 20 осіб специфічної зовнішності - бойовиків - які там, що називається, "кучкуються", - заявив Аваков.

Тим не менш, за його словами, "ми подолаємо цей фактор".

Голова комісії "заліг" у лікарню від гріха подалі

У свою чергу, голова харківської міської виборчої комісії Олександр Дмитренко повідомив, що в місті оброблено близько 60% бюлетенів по виборах мера міста, але про лідера перегонів поки говорити рано.

Він підкреслив, що коментувати результати обробки бюлетенів уповноважена лише він, але він зараз перебуває в лікарні, і жодних коментарів він ще не давав.

Більш того, за його словами, він не знає, звідки у ЗМІ з'явилася інформація про те, що за результатами обробки 60% бюлетенів лідирує кандидат від опозиції Арсен Аваков.

Війна за Харків - критерій демократичності

Результати виборів у Харкові стануть критерієм демократичності для діючої влади. Таку думку після оголошення результатів екзит-полів висловив директор Інституту проблем управління ім. Горшеніна Володимир Фесенко. "Ми ще в середині жовтня зафіксували рівність кандидатів у мери Харкова. Тоді на нас накинулися всі. Але це була ситуація жорсткої боротьби двох рівних конкурентів. Харків продемонстрував полярність і контрастність. І якраз дані екзит-полів показують, що вибори конкурентні", - зазначив він.

За словами політолога, саме результат Харкова, в дійсності, продемонструє, наскільки вибори були демократичні. "Один із критеріїв демократичності - результати голосування по Харкову. Це буде залежати від того, чи готова правляча партія прийняти результати голосування", - підкреслив експерт.

Джерело:
Український Бізнес Ресурс

Переглядів: 516 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024