Форма входу

Вибори 2014

Пошук по сайту

Календар

«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Статистика


Онлайн всьго: 3
Гостей: 3
Користувачiв: 0

Цікаво знати





Вівторок, 25.06.2024, 08:14
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS

Вибір України 2015                                             Україна єдина - единая страна!

Головна | Мій профіль | Вихід

Головна » 2010 » Жовтень » 30 » Тест на демократичність: чого чекати від місцевих виборів
Тест на демократичність: чого чекати від місцевих виборів
00:00

Через два дні в Україні - чергові вибори. Коротка виборча кампанія підійшла до кінця, основні гравці підбивають підсумки агітації і готуються до голосування, яке експерти заздалегідь назвали "тестом на демократичність". Опозиція прогнозує масові фальсифікації, а влада від них повністю відхрещується і має намір отримати на місцях абсолютну більшість голосів виборців.

У БЮТ прогнозують найстрашніші вибори

ЦВК, СБУ, прокуратура та міліція працюють на одну політсилу - Партію регіонів, вважає народний депутат від БЮТ Олена Шустік. "Ні для кого не секрет, що Центральна виборча комісія працює виключно на Партію регіонів, там їх більшість", - зазначила вона. Крім того, таке ж положення в місцевих виборчих комісіях різного рівня.

"Всі силові структури працюють, СБУ, прокуратура, міліція, податкова - з жорстким тиском на всіх і вся - працюють на одну політичну силу, на Партію регіонів. Це всім відомо, крім президента", - підкреслила вона.

Більш того, за словами Олени Шустік, "на лопатки" поклали і судову систему. "Тому це - страшні вибори. Найстрашніші, мабуть, за всю історію України", - підкреслила вона.

У фальсифікації виборів зацікавлена опозиція

Тим не менш, в середовищі експертів заяви опозиції викликають скепсис. Більш того, деякі політологи вважають, що у фальсифікації виборів зацікавлена, перш за все, сама опозиція. Таку думку висловив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. "Опозиція зацікавлена у фальсифікації виборів", - підкреслив він.

За словами експерта, його дивує прагнення Юлії Тимошенко бути одноосібним лідером опозиції. "Потрібно зрозуміти, що у нас не двопартійна система. Ми не США і не Англія", - зазначив він.

На думку Віталія Бали, у зв'язку з постійними політичними чварами, рівень довіри суспільства як до влади, так і до опозиції дуже низький. "Боюся, що якщо такий рівень довіри буде продовжуватися, відбудеться радикалізація суспільства. Про розвиток країни в цьому випадку говорити важко", - сказав експерт. Він підкреслив, що основною метою на місцевих виборах для влади та опозиції має стати виховання в собі регіонального партіотізма. "Політики повинні почати з себе", - вважає він.

"Прибирати" кандидатів будуть сьогодні і завтра

Однак, схоже, починати з себе не буде ні опозиція, ні влада. У всякому разі, спроба підім'яти вибори під себе буде. Зокрема, через зняття з перегонів неугодних кандидатів. Пік зняття з реєстрації кандидатів на місцевих виборах буде в п'ятницю і суботу, вважає голова Комітету виборців України Олександр Черненко. "Пік цього процесу може бути сьогодні і завтра, якщо це відбудеться. Тому що такі сценарії розробляються", - зазначив експерт.

За його словами, за останні 10 днів КВУ зафіксував нечисленні зняття з реєстрації кандидатів. По всій Україні їх трохи більше десятка, і в більшості таких випадків кандидатам вдалося відновитися через суд. Як приклад експерт навів резонансний випадок зняття з реєстрації кандидата в мери Кременчука Олега Бабаєва. "Його реєстрація була відновлена судом. Тепер головне, щоб комісія зібралася і виконала рішення суду", - зазначив Олександр Черненко.

Тим не менш, за словами голови КВУ, в умовах не зовсім правових рішень виборчих комісій адміністративні суди в основному проявили себе гідно. "Багато заангажовані і не зовсім вмотивовані рішення комісій виправлялися судами, і це ми вважаємо великим плюсом. Єдине що, комісії не завжди виконували рішення судів ... Тому тут є проблема", - вважає він.

КВУ знає два способи, як зірвати вибори

Зірвати вибори до місцевих рад можна тільки двома способами, зазначає Черненко. "Очевидно, будуть можливі на деяких ділянках спроби зриву виборів. Зараз зірвати вибори можна хіба що двома способами, після того, як знято необхідність кворуму в комісії: потрібно просто кудись подіти бюлетені, зіпсувати, спалити, і просто виборцям не буде що видати, або будь-які фізичні погроми на дільницях, перекидання урн. Сподіваюся, що всього цього не буде, хоча обстановка дуже напружена ", - сказав він.

Тим не менш, за його словами, реальних підстав для скасування або невизнання результатів місцевих виборів немає. "В цілому Україна підійшла до цих виборів непросто, але поки ніяких підстав для скасування ... Багато говорять уже про визнання виборів недійсними ... На сьогодні підстав немає", - підкреслив голова КВУ. На його думку, навіть при наявності таких підстав визнати вибори недійсними практично неможливо.

На виборах буде маса порушень

Сам Бог велів опротестовувати результат виборів там, де кандидатів будуть знімати з виборчих перегонів, впевнений директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський. "Я не сумніваюся, що буде маса порушень. Мабуть, десь у кандидатів не вийде брати участь у виборах. Треба буде домагатися проведення повторного голосування. Якщо рішення суду буде, а їх не зареєструють, сам Бог велів не визнавати ці результати виборів. Потрібно буде йти далі і вимагати переголосування ", - зазначив він.

Крім того, експерт відзначив, що не розуміє завзяття Партії регіонів отримати якомога більше голосів на місцевих виборах по всій країні. "У даній ситуації, я не розумію пристрасті, з якою в деяких західних регіонах партія влади намагається отримати більше результьат, ніж показують рейтинги", - сказав він.

Команда президента може підставити його на виборах

Підсумком такого завзяття, на думку політолога, може стати те, що партія влади підставить президента. Хоча сам Віктор Янукович вкрай зацікавлений у демократичних виборах. "Президент зацікавлений, щоб місцеві вибори були демократичними. Але є сумнів, що це розуміють люди в його команді", - зазначив він.

Політолог пояснив, що для Віктора Януковича важливо, щоб влада мала довіру на місцях. "Оскільки, якщо влада в регіонах не буде відповідати очікуванням громадян, то спроби провести якісь реформи, боротися з корупцією, будуть приречені на провал", - сказав Михайло Погребинський.

У зв'язку з цим, на його думку, в команді президента повинні робити наголос не на те, щоб показати, що вони краще за інших політичних партій, показати результат, який не відповідає настроям у суспільстві в тому чи іншому регіоні. "Потрібно показати адекватне представництво на місцях", - упевнений політолог.

Джерело: Український Бізнес Ресурс

Переглядів: 501 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024