Форма входу

Вибори 2014

Пошук по сайту

Календар

«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Статистика


Онлайн всьго: 11
Гостей: 11
Користувачiв: 0

Цікаво знати





Середа, 26.06.2024, 02:20
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS

Вибір України 2015                                             Україна єдина - единая страна!

Головна | Мій профіль | Вихід

Головна » 2010 » Грудень » 2 » Податковий кодекс: Останній ривок
Податковий кодекс: Останній ривок
20:43

Головною інтригою сьогоднішнього дня, в черговий раз, стала тема Податкового кодексу. Підприємці, як і обіцяли, відновили свою акцію протесту на Майдані, в парламенті довго гадали, внесе Президент свої поправки до документа сьогодні або почекає до п'ятниці, а опозиція приписувала собі прометеєвого борошна в Генпрокуратурі за вето. Тим часом, робоча група в Адміністрації Президента спільно з комітетом Верховної Ради з питань податкової та митної політики в черговий раз "допрацювали" кодекс і на вечірньому засіданні депутати отримали 25 сторінок змін до документа від глави держави.

Спокійне ранок ... Опозиція "відклала" кодекс на п'ятницю

Ранок четверга почалося спокійно: депутати, не відхиляючись від порядку денного, приймали і відхиляли законопроекти, мітингувальники зібралися на Майдані, не перекриваючи рух на центральних вулицях. Незважаючи на деякі поступки з боку влади, "апетити" підприємців зросли. Якщо минулого тижня в них було три вимоги до президента, то сьогодні вже чотири. Отже, крім повного ветування Податкового кодексу, відставки уряду і проведення парламентських виборів у 2011 році, учасники акції зажадали всенародного обговорення Житлового кодексу до його прийняття Верховною Радою. Про це заявила зі сцени голова комітету з питань захисту підприємства при опозиційному Кабінеті міністрів Оксана Продан.

Правки Президента до Податкового кодексу, як зазвичай, не давали спокою опозиції. Пословам віце-спікера Верховної Ради Миколи Томенка, фактично, в парламенті відбудеться повторне читання документа. "Якщо проаналізувати висловлювання відомих представників команди Президента, то, як я і прогнозував, мова йде про політичний вето на Податковий кодекс, яким Президент висловив своє невдоволення розробниками цього законопроекту і частково солідаризувався з акцією протесту і опозицією", - сказав політик.

У той же час, на думку віце-спікера, розгляд "виправленого" кодексу буде лише повторним другим читанням документа. "У зв'язку з тим, що Президент поверне документ зі своїми пропозиціями, то, відповідно до статей 134 і 135 Регламенту ВР, кожне речення Президента має голосуватися окремо і, у разі прийняття усіх пропозицій (а так і буде), нова версія Податкового кодексу буде вважатися прийнятою в цілому, якщо за неї проголосувало більшість депутатів від конституційного складу ВР (тобто 226) ", - пояснив Томенко.

Крім того, він нагадав, що, відповідно до статті 136 регламенту ВР, прийнятий після повторного розгляду закон із пропозиціями Президента оформляється головним комітетом і подається на підпис спікеру Верховної Ради України, який підписує та невідкладно надсилає його Президентові України. "Таким чином, теоретично, оновлений Податковий кодекс може стати законом вже з понеділка", - підкреслив парламентарій.

Томливий день ... Підприємці підтягуються під Раду

Однією з проблем "затягування" з прийняттям Податкового кодексу, парламентарі та експерти називали і тривалий бюджетний процес. Чутки про те, що Україна зустріне Новий рік без скарбниці, підтвердив лідер комуністів Петро Симоненко з трибуни Верховної Ради. "Ми не встигнемо прийняти бюджет до кінця року, тому що сьогодні необхідно врегулювати і до кінця завершити процес, який пов'язаний з прийняттям Податкового кодексу", - вважає він. У той же час, за словами головного комуніста, бюджет на основі Податкового кодексу не буде бюджетом розвитку. "Такий бюджет буде бюджетом проїдання і невикористаних можливостей. Я вважаю, що необхідно приймати інший алгоритм формування державного бюджету", - зазначив Симоненко.

У свою чергу, у Партії регіонів заспокоїли, що все буде добре і в новий рік країна увійде з бюджетом. Такий оптимізм незабаром став зрозумілий: у партії влади обмовилися, що президентські поправки до Податкового кодексу будуть у Раді сьогодні. Спочатку таку думку висловило джерело з Партії регіонів, повідомивши журналістам, що "в залі збирають картки для голосування", після чого інформацію підтвердив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. "Якщо комітет з питань митної та податкової політики сьогодні до 16:00 впоратися з підготовкою поправок до цього документа, то ми не виключаємо можливості розгляду проекту Податкового кодексу сьогодні", - сказав він.

У свою чергу, мітингуючі підприємці почали "підтягуватися" під Верховну Раду. Так, до першої години дня, під стінами парламенту зібралися близько двохсот мітингувальників, які прийшли з Майдану. Головна вимога пікетників незмінно: не допустити прийняття Податкового кодексу.

"Буремний" вечір ... Кодекс прийнятий, пікетники розійшлися, опозиція поріділа

Тим часом, поправки Президента надійшли в Раду. До початку вечірнього засідання 25 сторінок роздрукували "У ВР надійшли пропозиції Президента України Віктора Януковича до Податкового кодексу на 25 сторінках, а також на 9 сторінках - пропозиції щодо внесення змін до законів про внесення змін у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу", - зазначив віце- спікер парламенту Микола Томенко.

Доповідаючи поправки, заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова заявила, що відповідальність за остаточний варіант Податкового кодексу лежить на Верховній Раді. Вона зазначила, що як тільки документ потрапив до парламенту, Президент Віктор Янукович висловився "проти ухвалення остаточного варіанту". За її словами, глава держави висував свої зауваження щодо того, що Податковим кодексом порушуються конституційні права громадян і підприємців. "Зокрема, це стосувалося перевірок, можливості втручання в підприємницьку діяльність без рішення суду, порушення презумпції невинності", - сказала вона.

Крім того, Ірина Акімова підкреслила, що після цього документ довгий час знаходився в парламенті, проходив через велику кількість дискусій. "Виникає питання: чому ці дискусії не дали розумного результату, на які розраховував Президент. Я думаю, що відповідь на це запитання значною мірою лежить в цих стінах", - сказала вона.

Чи то відчувши свою провину, чи то, вирішивши більше не затягувати, Верховна Рада підтримала всі поправки Президента одним голосуванням. За відповідне рішення проголосувало 258 народних депутатів із 418, зареєстрованих у сесійній залі. Крім того, депутати тут же підтримали Податковий кодекс в новій редакції, з урахуванням змін, підготовлених главою держави. За це проголосувало 268 народних депутатів.

"Влада продемонструвала, що може чути і чує народ", - підкреслив заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов. У свою чергу, в опозиції заявили, що подібне голосування "скопом" порушує норми регламенту Верховної Ради. "На підставі цього документ може бути визнаний неконституційним", - вважає народний депутат від НУ-НС Юрій Кармазін.

Тим часом, по гарячих слідах голосування за оновленим президентськими правками Податкового кодексу, БЮТ-Батьківщина позбулася ще від семи багнетів. Депутати фракції зібралися і прямо на робочих місцях одноголосно проголосували за виключення вищеназваних парламентаріїв руками. Так, Микола Баграєв, Таріел Васадзе, Олександр Буряк, Петро Гасюк, Степан Глусь, Євген Сігал, Володимир Скубенко відтепер позафракційні. Трохи пізніше спікер зробив відповідну заяву.

У той же час, підприємці, які протестують на Майдані проти Податкового кодексу, на сьогодні завершили акцію протесту. За словами одного з координаторів акції Володимира Дороша, поки невідомо, коли поновиться акція. "Зокрема, завтра, навряд чи", - сказав він, додавши, що наметове містечко на головній площі столиці згортатися не буде.

Джерело:
Український Бізнес Ресурс

Переглядів: 591 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024