Форма входу

Вибори 2014

Пошук по сайту

Календар

«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Статистика


Онлайн всьго: 6
Гостей: 6
Користувачiв: 0

Цікаво знати





Вівторок, 25.06.2024, 07:39
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS

Вибір України 2015                                             Україна єдина - единая страна!

Головна | Мій профіль | Вихід

Головна » 2010 » Жовтень » 11 » Перші жертви і ціна фальсифікацій
Перші жертви і ціна фальсифікацій
17:03

До виборів залишилося менше місяця і кампанія набирає обертів. "Під прицілом" спостерігачів, як звичайно: прозорість і законність підготовки до голосування, а також можливі фальсифікації. Правда, скільки б громадські організації не кричали про некомпетентність членів тервиборчкомів, відмови в реєстрації кандидатів і самих спостерігачів, "караван йде".

Резонанс національного масштабу

Як уже не раз повідомлялося, нинішня виборча кампанія на місцях обіцяє бути безпрецедентною. І в частині найкоротших термінів проведення, і в частині громадського резонансу. "За резонансу - це вибори національного масштабу. На сьогоднішній день ми спостерігаємо за формуванням ТВК і висуненням кандидатів. Перший висновок, який напрошується - місцева кампанія досить конкурентна і конфліктна. Так відбувається завдяки політичного протистояння" влада - опозиція "за загальнонаціональною парадигмі, за інерцією після президентських виборів. І це дуже чітко накладається на місцеві вибори ", - зазначив голова Комітету виборців України Олександр Черненко. У зв'язку з цим, дуже важливо, щоб на всіх рівнях були присутні українські та міжнародні спостерігачі, вважає він.

За його словами, на сьогоднішній день ЦВК зареєструвала офіційними спостерігачами 15 представників Комітету виборців України. Зокрема, 8 жовтня під час засідання ЦВК було прийнято постанову про реєстрацію офіційних спостерігачів від Всеукраїнської громадської організації КВУ. Цією постановою було зареєстровано 15 офіційних спостерігачів від КВУ, в т.ч. і главу правління КВУ Олександра Черненка. "Найближчим часом КВУ звернутися до ЦВК із заявою про реєстрацію більше однієї тисячі офіційних спостерігачів від комітету з 23 регіонів України. Таке звернення ми подамо сьогодні, максимум завтра. Ми сподіваємося, що ЦВК зареєструє успішно наших представників", - сказав Олександр Черненко. При цьому він зазначив, що в цілому КВУ планує зареєструвати близько 2 тисяч офіційних спостерігачів.

Міжнародні спостерігачі - крапля в морі

У той же час, главу КВУ засмучує, що під час місцевих виборів в Україні буде працювати не більше 50-ти міжнародних спостерігачів. "Жоден міжнародний спостерігач в ЦВК поки не був зареєстрований. А з того, що я знаю взагалі, то місія ОБСЄ, оскільки пізно отримала запрошення від МЗС, не встигає організувати повноцінну місію", - зазначив він.

За словами Черненка, вся місія полягатиме в тому, що "приїдуть два експерти від ОБСЄ, які будуть сидіти десь тут, в Києві, будуть зустрічатися з ЦВК і з політиками", - пояснив він. А, не буде повноцінною місії ОБСЄ - не буде звіту. Крім того, за інформацією голови КВУ, "буквально цього тижня прибуде місія Конгресу місцевих громад ПАРЄ". "Але це теж нечисленна група, там їх просто на пальцях двох рук можна порахувати. Я думаю, взагалі в Україні не буде більше півсотні міжнародних спостерігачів, які кудись поїдуть, як правило до Одеси, до Донецька. Тому на цих виборах на міжнародних спостерігачів не варто сподіватися ", - заявив керівник КВУ.

Побиття немовлят. КВУ називає жертви виборчої кампанії

Відсутність міжнародних спостерігачів і взагалі будь-якого істотного контролю за виборчою кампанією і призводить до низки порушень вже зараз, до дня голосування. Зокрема, в регіонах вже почалося біблійне "побиття немовлят": "Сильна Україна", "Фронт змін" і "Свобода" стали найбільшими жертвами вибіркової реєстрації кандидатів на місцевих виборах.

За словами голови КВУ, незважаючи на те, що більшість кандидатів все ж було зареєстровано, в процесі підготовки до місцевих виборів траплялися і резонансні ситуації. Наприклад, коли в ТВК зажадали, щоб чинний мер м. Кам'янець-Подільський Анатолій Нестерук написав заяву, перебуваючи в СІЗО, а представник тервиборчкому приїхав і забрав цю заяву. "Однак, коли представники ТВК приїхали, керівництво СІЗО кудись зникло і забрати заяву не представлялося можливим. У той же час, до ТВК відмовлялися реєструвати Нестерука кандидатом без виконання цієї умови. Кам'янець-Подільський може стати другим Мукачево", - розповів Олександр Черненко .

Крім того, на його думку, з незрозумілих причин не зареєстрували кандидатів "Сильною Україною" в Маріуполі, а в Одеській області не була зареєстрована міська організація "Батьківщини" і найдивніше те, що за це голосували члени партії ВО "Батьківщина", що входять до склад комісії. "Таким чином, проходив вибірковий реєстр кандидатів, найбільшими жертвами якого стали ВО" Свобода "," Фронт змін "і" Сильна Україна "... Що стосується клонів" Батьківщини ", то тут ми побачили безглуздість партійного будови в Україну. До місцевих виборів "Батьківщина" була не готова в багатьох регіонах, проте це внутрішня проблема партії ", - вважає Олександр Черненко.

Чиновники масово беруть участь у виборах і порушують закон

Крім того, у всіх регіонах країни у виборчій кампанії на місцевих виборах беруть участь чиновники, які часто використовують службове становище для агітації. "Тому КВУ закликає всіх посадових осіб утримуватися від агітації в робочий час або взяти відпустку на час проведення виборчої агітації", - заявив Черненко.

Експерт зазначив, що з наближенням виборів збільшилася кількість фактів недобросовісної конкуренції, публікації замовних матеріалів у ЗМІ та використання чорного піару суб'єктами виборчого процесу. "Друкуються анонімні газети або листівки, які зачіпають честь і гідність кандидатів, багато чого виливається в Інтернет. Це традиційна для українських виборів ситуація", - вважає він.

У зв'язку з цим, КВУ закликає правоохоронні органи оперативно реагувати на всі зазначені факти і притягати до відповідальності порушників.

Бути першим в бюлетені, не означає - перемогти

У той же час, у КВУ здивовані незрозумілим ажіотажем з подачею документів на реєстрацію. Зокрема, Олександр Черненко відзначив, що порядок розташування кандидата і партії в бюлетені не впливає на результат виборів. "Однією з" фішок "реєстрації партій на місцевих виборах стала боротьба за подачу документів першими", - зазначив він. За словами експерта, це було пов'язано з тим, що, згідно нововому закону про вибори, в якому порядку подаються документи, в такому порядку партія стоїть в бюлетені. "І, боротьба за перше місце в бюлетені, призвела до нервозності, штовханини і притягнення правоохоронних органів", - сказав Олександр Черненко.

Однак, за його словами, перший номер у бюлетені "нічого не дає в плані електоральної підтримки". "Знаходиться на початку списку дає перевагу в 0,001%. Коли виборець знає, за кого прийшов голосувати, він знайде ту політичну силу, яку підтримує, і в кінці бюлетеня", - упевнений глава КВУ.

Крім того, експерт відзначив, що в плані електоральної підтримки нічого не дає і реєстрація двійників-однофамільців, навпаки, це має зворотний ефект. Більш того, це дає кандидатові, проти якого спрямована така технологія, додаткові переваги. На думку Олександра Черненка, подібні технології застосовуються лише тому, що в штабах політичних партій "сидять діячі, які під це освоюють непогані бюджети".

Ціна фальсифікацій - 20 гривень

У свою чергу, виборчі комісії, бюджети яких не такі великі, заощаджують кожну копійку. І це, в остаточному підсумку, може призвести до фальсифікацій. За словами президента Асоціації виробників систем опломбування Ростислава Цірень, це пов'язано, в першу чергу, з нездатністю захистити бюлетені та протоколи з мокрими печатками. Він зазначив, що у статті 69 закону про місцеві вибори прописано, що виборчі урни повинні бути опломбовані, проте не передбачено єдиного засобу пломбування.

При цьому він зазначив, що вже розроблені і були використані на минулих виборчих кампаніях засоби захисту, які не допускають фальсифікацій. Експерт вважає, що сургуч, мастика і паперова наклейка з печаткою, які часто використовуються, не є засобами пломбування, так як їх можна зняти, не пошкодивши, і замінити протоколи або додати в урну бюлетені.

Він пояснив, що опечатати урни можна за допомогою спеціального поліпропілену, який неможливо підробити і який працює як замок, після клацання якого відкрити його можна тільки один раз. На кожну урну необхідно буде встановлювати по 2 такі пломби. Ростислав Цірень стверджує, що за допомогою такої пломби можна уникнути фальсифікації виборів, так як кожна пломба буде пронумерована.

Також експерт продемонстрував спеціальні пакети з сімома ступенями захисту, які можна розрізати тільки ножицями і за допомогою спеціальних термоустройств його закрити неможливо, щоб доставити в тервиборчкоми в належному вигляді. Такі унікальні пакети мають індивідуальний номер і спеціальний клапан, за допомогою якого пакет можна заклеїти, але розклеїти його назад неможливо.

"Проте на сьогоднішній день менше половини виборчих комісій зробили заявки на такі системи опломбування та спецпакети. Хоча ЦВК вніс до кошторису грошові кошти в розмірі по 20 гривень на кожну дільничну комісію для закупівлі спеціальних систем опломбування, щоб неможливо було по закінченню голосування будь-яким способом фальсифікувати місцеві вибори ", - сказав він. Експерт зазначив, що дільничні комісії вважають за краще не використовувати ці кошти за призначенням, а вважають за краще придбати зайвий літр бензину або пакет паперу. "На жаль, нове виборче законодавство це дозволяє", - резюмував він.

Комісії будуть втручатися і впливати на результат

Проте на думку Комітету виборців України, тервиборчкоми на місцях не замовляють якісні пломби для опломбування урн для голосування, а також пакети для передачі протоколів з мокрими печатками, реалізовуючи своє бажання втрутитися і виборчий процес і вплинути на результат голосування.

"Складається враження, що вони шкодують гроші. Однак дуже часто справа не в грошах, а в бажанні таким чином втрутитися і вплинути на результат виборів", - вважає голова КВУ Олександр Черненко.

У той же час експерт відзначив, що бюлетенів у нинішній виборчій гонці буде дуже багато. "У містах - до семи на одного виборця. У селах, що входять в територіальну зону міста - до 10 бюлетенів на одного виборця", - зазначив голова КВУ.

У зв'язку з цим, на його думку, необхідно вітати будь-який спосіб, який дозволить уникнути фальсифікацій. "Демократія повинна коштувати дорого. Ми звернемося з офіційними листами і виборчі комісії, щоб вони закуповували потрібні засоби захисту, щоб у такий спосіб захистити документацію", - сказав Олександр Черненко.

Переглядів: 645 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024