Форма входу

Вибори 2014

Пошук по сайту

Календар

«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Статистика


Онлайн всьго: 1
Гостей: 1
Користувачiв: 0

Цікаво знати





Середа, 26.06.2024, 03:20
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS

Вибір України 2015                                             Україна єдина - единая страна!

Головна | Мій профіль | Вихід

Головна » 2011 » Липень » 10 » Комуністичні пристрасті по коаліції: Піти, щоб залишитися
Комуністичні пристрасті по коаліції: Піти, щоб залишитися
08:02



 Крім продовження "курсу реформ", переслідувань опозиції і кадрових ротацій в уряді, початок літа ознаменувався і черговим дистанціюванням Комуністичної партії України від влади. Представники КПУ знову заговорили про вихід фракції з парламентської більшості "Стабільність і реформи". Справжнє дежа вю: рівно рік тому, практично, день в день, "симоненківці" вже намагалися шантажувати цим своїх партнерів по коаліції. І, якщо тоді це ще мало якийсь сенс, то сьогодні подібні заяви - лише порожня балаканина.

Нас незможно збити з шляху ...

Отже, рік тому, 12 червня, народний депутат Леонід Грач, який, на той момент, ще остаточно не посварився з лідером КПУ Петром Симоненко, вніс питання виходу з коаліції до порядку денного засідання ЦК Компартії. "Комуністи повинні визначитися, чи бути в такій коаліції, де не виконується жодна обіцянка, дана Президентом", - пояснив він тоді своє рішення. При цьому, за його словами, ряд питань для КПУ - принципові. Приміром, питання статусу російської мови. І саме їх рішення було запорукою того, що комуністи підтримали Януковича в другому турі президентських перегонів. "Я не знаю, що вирішить керівництво нашої партії, але це питання я поставив публічно, ми повинні визначитися. Адже, в іншому випадку, ми беремо на себе відповідальність і може виникнути питання про те, що ми загинемо під біло-блакитними", - прогнозував Грач.
На його думку, підвищення пенсійного віку за вказівкою МВФ в Пенсійної реформи, збільшення робочого дня в Трудовому кодексі - антикомуністичні ідеї.
Проте керівництво партії, на яке сподівався Грач, влітку 2010 року вирішив продовжити дружбу з партнерами по більшості. У Партії регіонів тоді натякнули, що заяви про вихід КПУ з коаліції було не більше, ніж прояв внутріпартійної боротьби.Що, власне, й підтвердилося публічним скандалом між Грачем та Симоненком пізніше.

Комуністи на вихід

Однак ситуація з дистанціюванням комуністів від партнерів по парламентській більшості і їх "реформ", повторилася знову вже сьогодні. Буквально, через два тижні, в КПУ почнуть обговорювати питання про вихід з більшості. "Від свого імені я не можу коментувати такі рішення, проте справді в нашій фракції, в низах, вже йде сьогодні затяте невдоволення тим курсом, який триває завдяки таким діячам, як Тігіпко, Герман, нинішній уряд. На пленумі 11 числа, а потім і з'їзді 18-19 червня ми дійсно будемо обговорювати ці питання, тому що основним документом співробітництва в більшості є та програма, яку підписав Петро Миколайович Симоненко як кандидат у Президенти, і Янукович ", - зазначив народний депутат від КПУ Євген Царьков.
За його словами, існує ряд питань, по яких у КПУ з партією влади досягнуто компромісу. Наприклад, нео-більшовики цілком задоволені законом про засади внутрішньої і зовнішньої політики, які не передбачають вступ України в НАТО і поліпшенням відносин з Росією. Проте обурення представників КПУ, як і раніше, викликає закон про мови, який до цих пір лежить у Верховній Раді (можливо, в якості стабільно розігрується козиря на будь-яких виборах - ред.), Не зрушуються з мертвої точки питання співпраці з МВФ, а також "поведінка олігархів на українському ринку". "І найголовніше, нам не дали відповідь на одне питання: що буде з продажем землі? Ми виступаємо категорично проти продажу землі без створення реєстру землі і без інституту довгострокової оренди ... Тому на пленумі і на з'їзді ми розглянемо це питання, і, якщо більшість вирішить виходити з такої більшості політичного, то, однозначно, ми вийдемо ", - зазначив Царьков.

Ніяких компромісів?

Концентруючи увагу суспільства на таких резонансних питаннях і своєї принциповості, комуністи дещо лукавлять. Справа в тому, що проблемними відносини КПУ з Партією регіонів стали не тільки через МВФ, обмеження прав комуністичного електорату і безчинств "олігархічного клану". Сьогодні одним з головних питань для Компаріі у Верховній Раді є новий закон про вибори народних депутатів, за яким будуть проводитися парламентські вибори 2012 року. І, якщо рік тому вихід з коаліції в разі, якщо партнери по парламентській більшості не підтримають позицію комуністів залишити пропорційну систему виборів, не розглядався, то сьогодні це - питання політичного виживання КПУ. "За змішану систему та 5% бар'єр ми ні в якому разі не проголосуємо ... Якщо говорити про компроміси з приводу закону про вибори, то ці теми, відверто кажучи, ми ще не обговорювали. Я вважаю, що компроміс може бути один - залишити нинішній розмір прохідного бар'єру на рівні 3%. Ми - за його зниження, а 3% може стати компромісною цифрою ", - заявив лідер комуністичної партії Петро Симоненко.При цьому, за його словами, навіть якщо Партія регіонів і уряд підуть на поступки і залишать прохідний бар'єр колишнім (3%), але будуть просувати змішану систему виборів, КПУ цей закон не підтримає.

На кону - політичне майбутнє

Звичайно, до з'їзду в середині червня КПУ буде "на публіку" продовжувати критикувати "олігархів" і проштовхувати ідеї "захисту трудового народу". Проте, вважають політологи, Партії регіонів вдасться домовитися з комуністами знову.Так сталося в березні 2010 року, коли КПУ не влаштували кадрові ротації, що проводяться новою владою. Так сталося і в травні минулого року, коли парламент проголосував за допуск військових підрозділів інших держав на територію України у 2010 році для участі у військових навчаннях. Так сталося в червні минулого року і в січні поточного, коли в КПУ кинулися люто критикувати реформи, пропоновані главою держави і Кабміном. Так, мабуть, станеться і сьогодні. "Глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов вже сказав, що можливо прохідний бар'єр піднімуть всього до 4%. На мою думку, є велика ймовірність, що комуністи погодяться на 4%", - зазначив директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.
За його словами, незважаючи на те, що парламентська більшість втратила колишній вплив, Партії регіонів все ж важливо зберегти співпрацю з комуністами."Компартія займає певну соціальну нішу - за неї голосують пенсіонери, які справно ходять на вибори. Якщо не буде комуністів, то малоймовірно, що вони будуть голосувати за Партію регіонів. Швидше за все, вони будуть шукати якусь соціально-популістську силу, і на цьому можуть зіграти і БЮТ, і націоналісти. Так що для "регіоналів" ризиковано не пускати Комуністичну партію в парламент ", - вважає він.
Більше того, КПУ були й залишаються зручним партнером для партії влади. "Іноді голосуються питання, які не сприймаються іншим партнерами і навіть не всіма" регіоналами ", а комуністи цю тему підтримують. Наприклад, моменти, що стосуються якихось домовленостей з Росією", - підкреслив політолог.
Та й що значить сьогодні коаліція, якщо її існування навіть не передбачено в Конституції 1996 року, за якою нині й живе Україні? Лякати Партію регіонів виходом з більшості КПУ могли до скасування конституційної реформи 2004 року.А сьогодні голосувати в парламенті може хто завгодно і за що завгодно. І саме по собі більшість, при наявності "тушок", є ситуативним.
Переглядів: 537 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024