Форма входу

Вибори 2014

Пошук по сайту

Календар

«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Статистика


Онлайн всьго: 25
Гостей: 25
Користувачiв: 0

Цікаво знати





Середа, 26.06.2024, 02:53
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS

Вибір України 2015                                             Україна єдина - единая страна!

Головна | Мій профіль | Вихід

Головна » 2014 » Жовтень » 23 » Інтерв'ю Яценюка: "Я зробив усе, щоб іти з президентом"
Інтерв'ю Яценюка: "Я зробив усе, щоб іти з президентом"
19:47

В ексклюзивному інтерв'ю "Сегодня"прем'єр розповів про газову суперечку з Росією, відновленняіндексації мінімальних пенсій ізарплат і дату формування новогоКабміну

ПРО ГАЗ 

- Арсенію Петровичу, з приходомхолодів вся країна живепереживаннями, будемо ми згазом і теплом в будинках чи ні.Чи можна з упевненістюговорити про домовленості з РФ про постачання газу за ціною в $ 385? 

- Домовленість буде, коли буде підписаний протокол (допдокумент до базового контракту. -Авт.). Для цього потрібно п'ять підписів: "Нафтогазу", "Газпрому", Єврокомісії, Міністерстваенергетики РФ і України. Або, коли буде рішення Стокгольмського суду щодо встановленнясправедливої ціни на газ. Очікуємо також проміжне рішення Стокгольмського арбітражу про встановлення тимчасової ціни газу на зимовий період. Ціну в $ 385 за тисячу кубів мипропонували Росії ще чотири місяці тому: у літній сезон - це $ 325 за тисячу кубів, в зимовийсезон, коли попит максимальний, - $ 385. Зараз питання не стільки в ціні, кскільки в тому, чи готова Росія виконувати свої зобов'язання і поставляти газ. Чи все-таки мета Росії -заморозити Україну. У мене немає ніяких підстав вірити Російської Федерації. І поки не будутьпідписані відповідні документи і не почнуться реальні поставки газу, вважатиму, що газове питання не вирішене. 

- Як тоді бути з результатами переговорів Петра Порошенка та Володимира Путіна вМілані? Обидва заявили про прогрес у газовій суперечці... 

- Домовленості нікуди не приліпити. Реальні домовленості – це коли вони чимось зафіксовані,коли Росія відкрутила вентиль і починає поставляти газ, а ми починаємо платити. А поки це розмови, і диявол завжди криється в деталях. Але у нас є спільна позиція з Єврокомісією(ЄК). В понеділок я провів переговори з віце-президентом ЄК Гюнтером Оттінгером, у вівторок пройшли переговори в Брюсселі. 29 жовтня - наступний раунд переговорів.Подивимося, що буде. 

- Після міланської зустрічі президент говорив про два види боргу за газ: з однимУкраїна погоджується, по іншому - є суперечності з російською стороною... 

- Ми говоримо, що розраховуємо борг по $ 268 за тисячу кубів. Росіяни розраховують нашборг по якійсь своїй цифрі: про $ 500 Володимир Путін говорив... Суд поставить остаточнукрапку. Буде більше, ніж $ 268 - ми доплатимо. Буде менше, ніж $ 500 - Росія доплатить. 

- Коли буде рішення Стокгольмського арбітражу? 

- Проміжне рішення Стокгольма - це забезпечення газом виключно на зимовий період - можна очікувати до кінця листопада, і воно буде діяти як проміжне до моменту винесенняостаточного рішення Стокгольмським арбітражем. Або ж буде підписано відповідну проміжну угоду. 

- Президент говорив, що на закупівлю газу у РФ нам дасть грошей МВФ і ЄС... 

- Для оплати поставок природного газу зараз у нас на рахунках $ 3,1 млрд. Для того, щоб себе фінансово комфортно почувати, нам потрібна додаткова фінансова допомога. Джерелатакої допомоги - МВФ і ЄС. Я не можу розкривати деталі цих переговорів, але це ті джерела(фінансування. - Авт.), На які ми розраховуємо. У поточних умовах самі ми не впораємося. 

ГРИВНЯ І ДОПОМОГА 

- Питання зі стабільністю нацвалюти логічніше задавати чолі НБУ ВалеріїГонтарєвої. І все ж, людей дуже цікавить, коли в країні стабілізується ситуація зкурсом? 

- Ви правильно сказали. Кожен повинен займатися своєю справою: посадками бандитів -прокуратура, арештом активів - суд, курсом - Національний банк, економічною і соціальною політикою - уряд. Що стосується курсу... Об'єктивно, що стрибки курсу пов'язані з військовими діями на Донбасі. В країну, в якій війна, не приходять інвестори. Якщо не приходять інвестори - немає доларів. Немає доларів - є їх дефіцит. Якщо є дефіцит - скачекурс. Досить проста лінійка. Але ця лінійка дорого обходиться економіці. Саме тому михочемо якомога швидше провести вибори, сформувати новий уряд, і запросити місію МВФвже в листопаді, щоб адаптувати програму МВФ до сьогоднішніх нових реалій. Тому щописалася вона ще в мирний час. А зараз вона вже пишеться під військову операцію, колиАТО йде більше півроку, коли у нас неймовірні збитки на Донбасі, які обходяться українській економіці в мільярди. 

- За словами Гонтаревої, МВФ може збільшити обсяг допомоги для України... 

- Нам потрібно буде збільшувати суму допомоги. Це об'єктивно. 

- На скільки? 

- Я не можу говорити про ці цифри - так не проводяться переговори. Приїде місія, порахуєповністю весь баланс бюджету: скільки ми зберемо, скільки нам дадуть донори, які у насборгові зобов'язання... З цього всього виводиться загальна картина, і після - місія приймаєрішення збільшити допомогу на стільки-то... 

- Зараз можна з упевненістю розраховувати на додаткову допомогу? 

- За слова потрібно завжди відповідати. Збільшать - ми відразу скажемо. 

ПРО СОЦІАЛКУ 

- Чи можливо в найближчому майбутньому відновлення індексації мінімальнихпенсій і зарплат, адже ціни виросли, зростає соціальна напруга? 

- У нас, як правило, перед кожними виборами робили разові виплати по індексації. Це чистобюджетний хабар. Я вам скажу, що зробив цей уряд. Зараз ми робимо все для того, щоб до кінця року сформувати фінансову "подушку". Якщо така "подушка" буде сформована длянайменш забезпечених верств населення, ми подивимося, який ще вид допомоги надати.Але щоб це не виглядало, як хабар перед виборами, ми підготуємося... Прийде новийпрем'єр, йому буде що робити. 

- Розрахунок показує: якщо людина отримує мінімальну пенсію - це 35 грн на день.А з урахуванням цін і комунальних платежів – це за межею прожиткового мінімуму.Як бути таким людям? Є державна програма підтримки малозабезпечених, алелюди скаржаться на те, що важко отримати субсидії через бюрократію... 

- Ми повністю спростили всю процедуру отримання субсидій. Зараз піде багатомільйоннийвал на отримання субсидій. Малозабезпечені не відчують змін в тарифах на ЖКГ. Мипередбачили додаткових 5 млрд грн на субсидії, щоб компенсувати різницю в тарифах. Хочупідкреслити: я зараз подивлюся, як ми виконаємо бюджет - у нас великі втрати по Донецьку і Луганську... За два місяці недоотримано 4 млрд грн. Але незважаючи на це, ми формуєморесурс для того, щоб ближче до зими допомогти малозабезпеченим. 

- Експерти кажуть, що запасів вугілля для наших ТЕС залишилося на тиждень абоменше. З Донбасу вугілля не вивезти через зруйновані залізничні шляхів і опіртерористів. Який вихід? 

- Ми закупили частину вугілля за кордоном - в Південно-Африканській республіці. Наскількимені відомо, перша партія вугілля в розмірі 84 тисячі тонн вже пройшла Босфор. Але цього не вистачає (за оцінками прем'єра, до кінця року потрібно близько 4 млн тонн вугілля. -Авт.). Російські терористи навмисне бомбили шахти, залізничні шляхи, щоб не датиможливості транспортувати вугілля до ТЕС. 
Окремо хотів би відзначити, що я вже кілька разів звертався до Комісії з регулюванняенергетики і комунальних послуг, яка не перебуває під урядом України - ми не маємо на нихвпливу. Звертався, щоб Комісія прийняла рішення про забезпечення енергоринку грошимана покупку вугілля. І нарешті Комісія виконала її конституційні зобов'язання: прийняларішення, тому що протягом місяця через бездіяльність комісії та її посадових осіб ми не моглизакупити вугілля необхідної марки. Зараз потрібно зробити все можливе, щоб вивезтивугілля з територій, які контролюються терористами. 

КОНФЛІКТ НА ДОНБАСІ 

- Як Ви оцінюєте мінські домовленості від 5 вересня? Думка президента - в України немає іншого виходу, як іти на мирне врегулювання конфлікту. Ви вважаєте так само? 

- Я підтримую президента в тому, що нам потрібен мирний шлях – це об'єктивно. Щостосується самих мінських домовленостей: президент зробив крок на шляху до миру. АлеРосія просто не виконала мінські домовленості. Тобто, це класичний російський кидок. 12пунктів мінських домовленостей не виконані Російською Федерацією. Саме тому за стілпереговорів тет-а-тет з ними сідати не можна. У них всі карти краплені. Пропозиція, наякому я постійно наполягав: переговори з Росією потрібно вести виключно разом з нашимизахідними партнерами - це Європейський союз і США. На підтвердження цьому: ми провелипереговори (в Нормандії, Мінську, Мілані. - Авт.), А Росія не виконує основні базові принципимінського протоколу. Базовий принцип - це відігнати терористів, забрати свої війська, івідновити контроль над кордоном. Ось з цього треба починати. Незважаючи на те, що людидуже неоднозначно сприйняли закони про особливий статус Донбасу та амністії, закони булиприйняті. Росія сподівалася, що ці закони прийняті не будуть. І що це стане підставою дляподальшої ескалації і інтервенції. Україна зробила все, щоб почати мирне врегулюванняконфлікту. Росія не хоче миру ні для Донецька, ні для Луганська. Росія використовує людей іідеологію заради своїх імперських амбіцій. І її не хвилюють мільйони людей, які зараз страждають в Донецьку і Луганську від російської військової агресії. І що найважливіше, Росіїбайдужі росіяни, які страждають від падіння рубля на 30%, від інфляції, від втечі іноземногокапіталу з Росії. Вони навіть закрили фінансування соціальних програм по Криму (7 липняуряд РФ не передбачив фінансування соцпрограм Криму і Севастополя на 2015-й. - Авт.). І вони не хочуть, і ніколи не будуть допомагати Донецьком і Луганськом. 

- Тобто, вони хочуть заморозити конфлікт і зробити з Донбасу друге Придністров'я? 

- Гірше, ніж Придністров'я. Тому що Придністров'я не має кордону з Росією. Вони на Донбасіхочуть зробити навіть не сіру, а чорну зону. Чорну зону, в якій будуть страждати люди. Плюсвзимку вони там зроблять гуманітарну катастрофу. Ми навіть технічно не зможемодоставляти туди газ. Тому що Росія нам відключила поставки. Тобто, вони хочутьзаморозити Донецьк і Луганськ. 

- Неоднозначний проект - стіна між Україною і Росією. Але він рухається і Виговорили, що буде оголошений публічний тендер на її будівництво на українсько-російському кордоні... 

- Це не робилося 23 роки. Ми тільки отримали гроші від Єврокомісії: перший транш в 235 млнєвро - ми ні копійки ще не витратили. Готуємо зараз матеріали для публічного тендера.Роботи вже проводяться за рахунок 7 млн грн, які є в бюджеті Держприкордонслужби. 

- Наскільки вона взагалі нам потрібна? 

- "Стіна" має кілька завдань. По-перше - безпека. По-друге - перший оборонний вал від російської армії. По-третє - це зупинка переміщення розвідувально-диверсійних груп. По-четверте - зупинка незаконної міграції. По-п'яте - це зупинка передачі зброї та радіоактивнихматеріалів. Шосте - введення безвізового режиму з Євросоюзом. Країна, яка не контролюєкордон, не отримає безвізовий режим з ЄС. І сьоме - економічний аспект. Люди отримають роботу (ті, які будуть трудитися над спорудою "Стіни". - Авт.). Франклін Рузвельт (32-йпрезидент США. - Авт.) в 30-х роках для Америки придумав громадські роботи з метою зменшення безробіття. Нам, щоб виконати шість пунктів і отримати сьомий - зарплату і податки, потрібно будувати "Стіну". І дискусій тут навіть немає. Ми її називаємо зараз нестіна, бо назва "Стіна" не дуже всім подобається. Я перейменував її в "Європейський вал". 

- Питання про буферну зону. Деякі експерти запитують, чому вона повинна проходити по українському Донбасу? Логічно було б її зробити на українсько-російському кордоні. Виходить,ми "здаємо" деякі території Донбасу терористам? 

- Чим швидше росіяни заберуться геть, а ми відновимо контроль над українсько-російським державним кордоном і повернемося на території Донецька та Луганська і почнемо їхвідновлювати, тим більше шанс того, що ніяких буферних зон не потрібно. Буферна зона - це легалізація та інституціоналізація замороженого конфлікту на Донбасі. 

- Як взагалі оцінюєте міланський саміт? 

- У своєму житті я провів вже пару десятків, а може, навіть сотні таких зустрічей... 

- Тобто, це саміт для публіки, а серйозні питання вирішуються в іншому місці? 

- Надії були одні, а результати вийшли - як завжди. Мене часто звинувачують у тому, що яскептик. У питанні Росії я не скептик, я просто реаліст. Я усвідомлюю кінцеву метуВолодимира Путіна. Він став заручником власних, всередині Росії, націоналістичних правихідей. У нього настав момент політично-наркотичної залежності. Якщо ти відступаєш, на тебепочне наступати всередині країни російський народ. Якщо ти наступаєш, ти остаточнозаганяєш Росію в тотальну ізоляцію. Він бореться з Україною за те, що ми вибрали свободу.Україна не хоче жити під російською диктатурою. Ми могли б бути партнерами, але бачите - не вийшло. На жаль. Партнери, які відправляють війська і крадуть території... Ну він жевкрав наш Крим – це просто грабіж. Крим то наш, а не його. Він вкрав наш Донецьк і Луганськ. Він вкрав майбутнє у мільйонів донеччан і луганчан. Люди до нього жилинормально в Донецьку і Луганську, правда ж? Не ходили там бандити з автоматами і РПГ?Не грабували й не вбивали людей, якось же ми справлялися? Так, у нас були різні бачення:хтось говорив "за російську мову", хтось - "за українську". Комусь подобалася одна версіяісторії, комусь - інша. Але все це було мирно, в рамках політичної дискусії. Він приніс війну нанашу землю. Історія спитає з нього за це. І з росіян спитає, які це підтримали. Я б ніколи не підтримав, незважаючи на складні відносини з Росією, щоб хтось завдав шкоди Росії. Начужій біді щасливим не будеш. Шкода, що російські президент і політичний клас цього незрозуміли, уподібнюючись найгіршим традиціям Радянського Союзу. В принципі, їм потрібнопровести обмін досвідом з Північною Кореєю. 

- Зустрічалися з президентом по поверненню з Мілана? 

- Так, бачився. 

- Що він Вам розповідав? 

- Ви знаєте, я не передаю свої розмови з президентом. Він зробив усе, що зміг. І наші західніпартнери теж роблять все від них залежне. Але в чому специфіка відносин з Росією?Потрібно розуміти формат відносин з росіянами. Поведінка Західного світу і України дужелегко прораховується. Ми діємо за правилами логіки і в дуже чітких рамках, в тому числі, врамках цінностей. Ми розуміємо, що таке добре, а що таке погано. Що можна робити, а що не можна. Де можна переходити межу, а де риса не переходить. Всього цього немає у росіян. І нестандартні, а точніше неадекватні підходи РФ ускладнюють процес мирноговрегулювання. Але нічого: якщо нафта стане $ 60 за барель - їх взагалі попустить. Навіть $80 за барель... 

- Про нафту... Українці скаржаться на завищені ціни на бензин... 

- Неправда... Вони зменшилися... 

- Так... В середньому - на 30 коп/літр... 

- От не потрібно... (сміється - Авт.). 

- Але люди нарікають, що бензин повинен коштувати по 11-12 грн/літр... 

- На жаль, це ринок, частина з якого монополізована, аіншою доводиться управляти вручному режимі. Я вам розповім чесно, як зменшувалися ціни на нафтопродукти. Я сів нателефон і дзвонив ключовим операторам ринку. Це неправильно, так? А що робити? Кажу:"Хлопці, ви біржу бачили?" Brent впав, знижуйте ціни. Вони скрипіли: п'ятниця, субота, неділя- потроху почали знижувати ціни. Ось так доводиться управляти країною, що робити. 

ЄВРОПЕЙСЬКА ІНТЕГРАЦІЯ 

- Повноцінна імплементація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС розпочнетьсяпісля ратифікації документа всіма 28 країнами-членами ЄС. Процес можерозтягнутися на роки. До того ж, РФ має лобістські групи в Європі, які можутьнавмисно заблокувати процес... 

- Звичайно, Росія намагатиметься затягувати процес ратифікації Угоди. У мене в цьомунавіть немає сумнівів. Ратифікація Угоди країнами-членами ЄС - остаточне надання Угоді чинності. Вони будуть робити все, щоб нас відірвати від ЄС. До останнього патрона будутьборотися. Я пам'ятаю, як Путін боровся з СОТ (щодо вступу України до СОТ в 2008-м. - Авт.)- програв. Я був тоді основним переговірником. Вони боролися за те, щоб в СОТ першоювступила Росія. Але першою вступила Україна. Однак РФ використовувала весь арсеналтиску, щоб цього не сталося. Вони виграли ситуацію по НАТО. Чому? Саме через те, що висказали: аж надто тісні стосунки окремих країн-членів ЄС (з Росією. - Авт.), в тому числі іфінансові. В англійській мові є два визначення: "value" і "values" - "ціна" і "цінності". Так осьвибирати потрібно між ціною і цінностями. Я щиро вірю в те, що наші Західні партнеривибирають "цінності", а не "ціну". 

- Тобто, ми впевнено рухаємося в бік європейських стандартів і цінностей? 

- А у нас вулиця тільки в одну сторону і один шлях. Іншого не існує. 

- Маю на увазі нашу відповідність європейським стандартам, робота в цьому напрямку: які сектори економіки ще потрібно модернізувати? 

- Я вам скажу по-іншому - які у нас модернізовані. Поки, то що я бачу реально, - це ринокпродовольства. Тут ми можемо стати номером один. Не всі в Європі щасливі з цього приводу. Тому що всі розуміють наш потенціал. Зараз потрібна модернізація не стількивирощування, скільки переробки. Тобто, зараз основний акцент потрібно робити напереробці і високих стандартах. Це те, що дає додаткову вартість, доступ на ринки і зовсім іншу ціну (кінцевого товару. - Авт.). Я був у Полтаві на одному з молокозаводів... Хлопецьмолодий, йому 47 років - власник цього заводу. Він каже: "Все що у нас тут в гривнях, у нихвсе в євро за вартістю" .Тому що якість. Це немолочні суміші, що не сухе молоко, а якіснемолоко - екологічний продукт. Він каже: "Нам потрібно потрапити на європейський ринок, і ми буде заробляти великі гроші" .Тому я б почав модернізацію з аграрного та продовольчогосекторов. Ми з американцями і канадцями, втрьох, можемо контролювати весь світовий ринок продовольства, зернових, кукурудзи. 

- Тобто, відстрочка двосторонньої роботи зони вільної торгівлі з ЄС до початку 2016-го вигідна Україні? 

- Часткова відстрочка імплементації Угоди має тільки один позитивний момент: ми свій ринокдля європейських товарів не відкрили, а європейський ринок для наших товарів залишилося відкритим. Але я дотримуюся позицій, які декларував місяць тому. Нам потрібно вживати додаткові закони (по переходу на євростандарти - Авт.) – і будемо імплементувати Угоду, і наближати Україну до європейських стандартів. У нас іншого виходу немає - нам російськийринок не відкриють. РФ почала закривати свій ринок не вчора, і не позавчора - 10 роківтому. Подивіться на структуру: у нас падіння товарообігу, експорту з РФ - на 50% за останнітри роки. Тому підемо в інші країни світу. Потрібно підвищувати якість. І самі будемо їстибільш якісні продукти, і іншим продавати, і навіть заробляти. І другий сектор - енергетика.Це окремий привід для дискусій. І електроенергетика, і газ... Є великі ресурси. Я зустрічавсяз низкою іноземних інвесторів: потрібно змінювати податкове законодавство, максимальнозмінювати обсяги видобутку, і, таким чином, зменшувати російську залежність. 

- Де збільшувати обсяги видобутку? У Полтавській області? 

- Так, там є. 

- Так як на Донбасі з об'єктивних причин це поки неможливо... 

- На Донбасі немає газу, крім покладів сланцевого газу у Слов'янську... Якщо говорити вцілому, на Донбасі основні обсяги видобутку - саме вугілля. Розумієте, Росія хоче насзаморозити через відсутність газу і електроенергії, заморозивши транспортування вугілля. І хто б мені що не говорив, я переконаний, що це Путінський план. І все що він розповідаєпро те, що готовий допомогти - це неправда. У нього інші цілі. 

- За Вашими словами, в коаліційній угоді повинен бути тільки один пункт - виконання Угоди з ЄС... 

- Документ на 800 сторінок. У нас, знаєте, багато цікавих людей, які розповідають про реформи. І коли питаєш: "Що Ви конкретно сбирать робити в реформі енергетики?". Тільки не так, щоб було все добре. Я зрозумів, що все добре - конкретно. Або як ви бачите системуохорони здоров'я? Що ми будемо реформувати: вводимо страхову медицину, не запроваджуємо? Що ви розумієте під поняттям "страхова медицина"? Або: "Яким чином вибудете змінювати бюджетне та податкове законодавство?". Після слова "реформа" - пауза.Причому, тривала пауза, бо тут потрібно думати і знати, що відповідати. Тому не потрібно нічого вигадувати: у нас є Угода на 800 сторінок. І коли хтось пропонує план реформ... Непотрібно іншого плану. Цей план реформ сім років писали. І не найдурніші люди в світі.Беремо Угоду і там зрозуміло написано, що потрібно робити. Угода підписана, ратифікована іповинна бути основою для угоди по коаліції. 

ПРО ПОЛІТИКУ 

- Є домовленість з Блоком Петра Порошенко бути в складі майбутньої коаліції? 

- Я особисто зробив усе, щоб іти з президентом одним блоком і однією партією ще до оголошення про старт виборчої кампаніі. На жаль, не вишло. Ми домовилися про все. Але ярозумію і поважаю те, що у президента є політичні союзники. Вони прийняли таке рішення,ну що ж... Ми пішли окремо. М'яко кажучи, нелегко йти на вибори партії (Арсеній Яценюкочолює список "Народного фронту" - Авт.), народженої в день офіційного початку виборчоїкампаніі. Що робити, такі умови, якось боремося. Стосовно того, як буде дал ... Ідея в тому,щоб залучити всі здорові сили, щоб керувати країною і виконувати те, на що сподіваютьсялюді. Зараз головна проблема - тотальна кадрова кріза. Дехто переживає за те, що в країніпроходить люстрація, і відпаде значна частина досвідчених кадрів. Я поважаю багатьох. Дійсно є частина гідних людей. Але думаю, вони знайдуть своє місце. Але є інша частина ...На жаль, це неефективні кадри радянського зразка. Зараз основне питання - кадровенавантаження. Де взяти людей? Не ті, які просто хочуть, а ті, хто може зробити. Цей уряд формувався на Майдані, ви пам'ятаєте. Я можу тільки аплодувати, що ми прожили сіммісяців. Ведь уряд - це не прем'єр. У міністрів повноважень більше, ніж у прем'єра. Прем'єр-міністр не може підписати розпорядження - у мене немає такого права. Будь-яке рішенняпідписую на підставі колегіального рішення Кабміну. А міністр - може. Прем'єр-міністр неможе підписати і комусь виділити гроші, а міністр - може. Хто буде прем'єром (після виборів і формування нової коаліції - Авт.) – я не знаю. Побачимо. Я так розумію, що кожна політичнасила висуває прем'єром того, хто у неї номер один у списку. 

- Президент говорив, що в середині листопада в Київ приїде місія МВФ... 

- Поки що не вирішено, але ми очікуємо. Саме тому до моменту офіційного початку виборчоїкампанії я запропонував підписати коаліційну угоду. 

- Щоб вести переговори з місією МВФ, потрібен новий Кабмін. Тобто, до середини листопада новий склад Ради вже визначиться з новим складом уряду? 

- Так. 

- Експерти хором говорять, що нову коаліцію сформують саме Блок ПетраПорошенко, "Народний фронт" і мажоритарники... 
Ви знаєте, я ніколи не займався роботою політичного Нострадамуса. Подивимося нарезультати виборів. Не так довго залишилося чекати. Я хочу побачити в коаліції людей,здатних проводити реформи. Коли якісь казкарі розповідають про те, що нас не цікавлятьлюди, нас цікавлять якісь незрозумілі підходи... Я говорю, що підходи написані. Менецікавлять люди, які вміють і можуть працювати. 

- Чи схвалюєте Ви сміттєву люстрацію? 

- Це взагалі неприйнятно. Я розумію, можливо, це був тимчасовий вихлоп енергії через те,що не могли добитися реальної люстрації. Але це неприйнятно для демократичної держави. 

- Закон ідеальний? Адже він не поширюється на людей, які займають обрані посади:мерів, нардепів, депутатів місцевих рад, суддів Конституційного суду... 

- У тій ситуації, в якій він приймався... Дивно, що він взагалі був прийнятий. Цей закон 23роки не приймався. Будуть шорсткості в процесі реалізації закону - будемо думати, яквирішувати. Під люстрацію потрапляє близько мільйона чиновників, яких потрібно перевіритипротягом двох років. І там невідомо: когось звільнять за її результатами, а хтось простопройде перевірку. 

- Коли в Раду буде внесений проект бюджету на 2015 рік? 

- Я вважаю, що новий уряд і новий прем'єр-міністр повинні внести закон про державний бюджет на новій податковій базі. Ми все підготували. Але парламент все завалив - вони навіть не прийняли до розгляду. Вони розповіли, яке все погане, навіть не читаючи, що тамнаписано. Пакети законів у нас готові. Ми готові передати їх до парламенту дляневідкладного голосування. Якщо у них є краще ідеї, нехай покажуть, як краще зробити.

Джерело: "Сегодня"

Категорія: Вибори до Ради 2014 | Переглядів: 415 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024