Форма входу

Вибори 2014

Пошук по сайту

Календар

«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Статистика


Онлайн всьго: 11
Гостей: 11
Користувачiв: 0

Цікаво знати





Середа, 26.06.2024, 02:20
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS

Вибір України 2015                                             Україна єдина - единая страна!

Головна | Мій профіль | Вихід

Головна » 2014 » Жовтень » 29 » Бомба уповільненої дії нового парламенту
Бомба уповільненої дії нового парламенту
20:04

Виклики військової доби вимагають від новообраних депутатів скласти перший іспит на зрілість і мистецтво домовлятись між собою.

 

Політичні лідери мають відповідально почати процес формування нової більшості. Змішана виборча система і бажання створити конституційну більшість у триста проєвропейських багнетів приховають великі ризики для нової коаліції та уряду. 

Хоч поки що немає офіційних результатів позачергових парламентських виборів, але консультації щодо створення коаліції вже розпочались. Першим заворушився сам Президент.

Він у "день тиші" звернувся до виборців і показав, що вже має проект коаліційної угоди. Порошенко запевнив, що його політична сила буде ініціювати створення широкої коаліції, яка має об’єднати усі проєвропейські сили у новому парламенті.

За традицією парламентаризму демократичних країн, коаліцію навколо себе починає формувати політична сила, яка перемогла на виборах. Очевидно, що Петро Порошенко був переконаний у перемозі свого блоку, тому він вирішив продемонструвати проект коаліційної угоди ще до виборів.

Президент натякнув майбутнім партнерам, що дорожня карта вже є. А вони мають лише підтримати її.

Конфігурації більшості

Надійним союзником по новій коаліції, представники "Блоку Петра Порошенка" (БПП) називають партію "Народний Фронт" (НФ). Також Президент наголошував, що він сподівається на формування конституційної більшості — понад 300 голосів, аби мати можливість вносити зміни до Конституції України.

Себто, мова йде про формування великої (широкої) коаліції, яка матиме у своєму складі більше парламентських фракцій і депутатських об’єднань мажоритарників.

До коаліції не увійде ідеологічний супротивник "Опозиційний Блок".

Вікторія Сюмар з "Народного Фронту" також застерегла майбутню більшість від об’єднання з партією Ляшка.

А от доєднання "Самопомочі", "Батьківщини" та мажоритарників стоїть на порядку денному.

Чим більше партнерів у коаліції, тим важче буде домовлятись.

Комфортніше було б об’єднатися "Блоку Петра Порошенка" та "Народному фронту" між собою.

За найоптимістичнішими прогнозами, ці дві партії в одномандатних виборчих округах сукупно можуть розрахувавати на близько 250 місць з 300 необхідних для контституційної більшості, яку воліє зібрати Президент. 

Конфліктність

Кістяком коаліції будуть фракції БПП і НФ. Найбільш реалістичний сценарій у формуванні коаліції у Верховній Раді VІІІ скликання — це долучення до цього дуету "Самопомочі".

НФ першим заявив, що хоче бачити цю політсилу у складі більшості.

 
(Радіо 24)

Особливого ентузіазму з боку БПП до "Самопомочі" немає. Велика вирогідність того, що проект коаліційної угоди Президента створений саме під союз з НФ та депутатськими групами, які Порошенко сподівається контролювати.

Включення нової політсили, з майже п’ятидесятьма місцями у Раді, змінює архітектуру взаємовідносин Яценюка і Порошенка. Безперечно є й інші причини, які не афішуються.

Загроза від "Батьківщини"

Для створення балансу у коаліції між партіями Порошенка і Яценюка, крім "Самопомочі" до більшості можуть запросити "Батьківщину".

Створення великої коаліції, до якої увійдуть "Батьківщина" і "Народний фронт" закладає бомбу сповільненої дії та ставить під загрозу життєздатність коаліції, а з цим і функціонування уряду.

Юлія Тимошенко, як лідер коаліційної партії, отримає вплив на уряд, навіть не маючи жодного портфеля у ньому.

Зважаючи на нещодавній розкол цих партій і особисті суперечки між Юлією Тимошенко та Арсенієм Яценюком, можна говорити про ймовірність схожого владного конфлікту  до "Ющенко-Тимошенко" 2005 року.

 
(Facebook Юлії Тимошенко)

Якщо така чотирискладова коаліція відбудеться, то посада прем’єра буде досить слабкою.

Прем’єр у своїх урядових рішеннях буде змушений зважати на думку лідерів фракцій з коаліції.

У зворотному випадку, "Батьківщина" або інша партія може залишити коаліцію і увесь уряд на чолі з прем’єром піде у відставку.

Найбільша загроза

Найбільша загроза розвалу великої коаліції полягає у залученні до неї груп депутатів-мажоритарників, які обрались до Ради, як самовисуванці.

Петро Порошенко може помилково вважати, що він буде здатний контролювати окремих депутатів і цілі депутатські групи. Нагадаємо, що його попередник вважав аналогічно.

Депутати-мажоритарники, як відомо, з корабля тікають першими, себто з коаліції, якщо матимуть з того користь або просто відчують небезпеку.    

Джерело:  Телеканал новин "24"

 
 
 
Категорія: Вибори до Ради 2014 | Переглядів: 538 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024