Форма входу

Вибори 2014

Пошук по сайту

Календар

«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Статистика


Онлайн всьго: 1
Гостей: 1
Користувачiв: 0

Цікаво знати





Середа, 26.06.2024, 03:36
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS

Вибір України 2015                                             Україна єдина - единая страна!

Головна | Мій профіль | Вихід

Головна » 2011 » Липень » 10 » Бандитам - тюрми? Ігри в правосуддя по-українськи
Бандитам - тюрми? Ігри в правосуддя по-українськи
07:48

 Весь останній тиждень українське суспільство обговорювало суд над екс-міністром МВС Юрієм Луценком і полуарест екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. І якось зовсім забули про все ще існуючому кримінальній справі, порушеній стосовно екс-президента України Леоніда Кучми. На перший погляд, може здатися, що перше і друге жодним чином не пов'язано з третім. Насправді, це не так.

Розділяй і володарюй

За півтора роки при владі, Віктор Янукович "обріс" опозиціями, як камінь мохом. Проте більш-менш серйозних дві: одвічний суперник на всіх парламентських виборах БЮТ-Батьківщина з Юлією Тимошенко на чолі та ВО "Свобода" Олега Тягнибока. Так як останній відчув силу тільки після місцевих виборів, то з ним влада поки "розбиратися" не поспішає. Поодинокі затримання та арешти за хуліганські дії "свободівців" - не в рахунок.
З Тимошенко ж ситуація докорінно інша. Потрібна маленька переможна війна. Саме тому арешти Тимошенко і Луценко влади необхідні. У першу чергу, для того, щоб дискредитувати опозицію, зруйнувати її рейтинги і завдати нищівного удару по головних особам. За словами директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, кримінальні справи проти екс-міністра МВС і екс-прем'єр-міністра - цілеспрямований проект влади "з карфагенською завданнями". "Карфаген має бути зруйнований. Опозиція повинна бути зруйнована і повинна втратити політичний вплив. Сьогодні опозиція не просто опонує владі, а є політичною альтернативою. Такий опозиції в Україні має не стати", - зазначив він.
За його словами, модель фасадних демократій передбачає наявність фрагментованою, лояльної, ручний опозиції. У зв'язку з цим, сьогодні владі потрібно кілька опозицій, фрагментованих по нішах (націоналістичної, соціальній та інших), і змагаються один з одним.

Люди при владі образ не прощають

"Заарештувати Тимошенко, звичайно, неможливо, - вважає Карасьов. - А ось засудити - так. Тому, арештована вона не буде. Але влада зробить все, щоб Тимошенко не змогла взяти участь у виборах в 2012 році". На думку політолога, план по дискредитації Тимошенко можуть здійснити ще до літа для того, щоб вже восени запустити абсолютно новий політичний сценарій.
Експерти вважають, що, розуміючи це, Юлія Володимирівна може зробити спробу затягнути процес ознайомлення з матеріалами кримінальної справи, а сам процес, результатом якого стане умовний термін, буде проходити в закритому режимі. "Термін для неї - електоральна політична смерть. Але її арешт може стати єдиним способом не допустити смерті опозиції", - зазначив Карасьов.
У свою чергу, директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко не виключив, що Тимошенко можуть заарештувати вже зараз, але не надовго. Він нагадав, що Юлія Тимошенко - людина, яка систематично ображав і ображав нинішню владу в особі Президента Віктора Януковича і прем'єр-міністра Миколи Азарова, а також інші органи влади. "А такі люди образ не прощають", - вважає він.
Грубо кажучи, суди над Тимошенко і її сподвижниками повинні привести до дискредитації вітчизняних опозиціонерів як в Україну, так і в очах світової спільноти. І ще один важливий факт: вони втратять можливість балотуватися до Верховної Ради на чергових парламентських виборах, які повинні відбутися наступного року. А Тимошенко "злетить" і з президентської гонки.

Садити можна помилувати

У той же час, влада розуміє: посадити Тимошенко - означає розписатися перед Заходом в прагненні знищити опозицію. І, тим самим, зробити величезний крок назад у пріоритетній для нас євроінтеграції. Та й лаври "батьки" всея Білорусі та евроізгоя Лукашенко навряд чи прийнятні для Віктора Януковича. У зв'язку з цим, за словами Володимира Фесенка, Віктору Федоровичу не було вигідно, щоб "тренінг" з "арештом" Тимошенко стався зараз. "27-28 травня він буде присутній на саміті у Варшаві, де буде Обама, з яким українські дипломати готували зустріч. І в цій ситуації псувати інформаційний фон було б нерозумно", - зазначив він.
За словами політолога, те, що сталося з полуарестом Тимошенко у вівторок, - "або черговий" подарунок "з боку ГПУ, або говорить про те, що кожне відомство діє окремо один від одного і центральної влади. І це не добре".
Однак з цього приводу є й інша думка. Приміром, народний депутат від Партії регіонів Інна Богословська впевнена, що іміджу Президента арешт і чесний суд над Тимошенко тільки піде на користь. "Яка держава може дозволити, щоб бігали від слідства так відверто і так цинічно? Іміджу Президента тільки на користь піде чесний суд, без всякої таємниці, якщо люди побачать, як недозволено колишній прем'єр-міністр порушувала закон", - сказала вона.
А от за словами Вадима Карасьова, Віктор Янукович на зустрічі з Обамою, та й взагалі в ході саміту, може апелювати тим, що Юлія Тимошенко не ходить до слідчого і зриває необхідні процесуальні дії."Для американців, які ввібрали з молоком матері цю процесуальність і правову культуру, це буде захистом Януковича", - упевнений політолог.

Перед законом всі рівні?

І ось тут саме час згадати про справу екс-президента України Леоніда Кучми. Цілком можливо, що саме воно є прикриттям для Заходу в грі з опозицією. Тобто, владою був розіграний фарс з порушенням Генпрокуратурою кримінальної справи проти колишнього президента України Кучми. Причому, теж за перевищення службових повноважень, що спричинило вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Другий Президент приблизно поводиться з правоохоронними органами, слідчі дії не зриває, а останнім спілкуванням Леоніда Даниловича з ГПУ була його прохання до генпрокурора відмінити йому підписку про невиїзд, оскільки він, мовляв, не ухиляється від слідства, на відміну від тієї ж Тимошенко.
Другим плюсом справи Кучми для діючої влади є демонстрація світовій спільноті, що Генеральна прокуратура і судова влада в країні цілком автономні. І під слідством перебувають не тільки опозиційні лідери (що, безсумнівно, наївні європейці позиціонують, як політичні репресії), а й, можна сказати, "хрещений батько" чинного глави держави - другий Президент.
Опосередковано таку версію підтвердив МЗС України у своїх коментарях заяв європейських політиків щодо переслідування Юлії Тимошенко. Одним з головних меседжів став такий: "одним з основоположних принципів європейської демократії є рівність всіх громадян перед законом" і підтвердженням дієвості цього правила є антикорупційні розслідування, які велися або ведуться проти колишніх прем'єр-міністрів Хорватії Іво Санадера, Болгарії Сергія Станішева та Румунії Адріана Настазе . "На цьому тлі припущення, що хтось із колишніх українських чиновників, а в даний час опозиціонерів, повинен бути недоторканним для правоохоронних органів, свідчив би про спробу в діалозі з України вибірково використовувати стандарти, які відрізняються від загальноєвропейських", - заявили в МЗС .
При цьому, в українському зовнішньополітичному відомстві зазначили, що, очевидно, негативні інтонації в коментарях окремих європейських політиків обумовлені браком інформації про реальний хід антикорупційних розслідувань в Україну, яку українська сторона, в свою чергу, готова компенсувати.
Переглядів: 497 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024