Форма входу

Вибори 2014

Пошук по сайту

Календар

«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Статистика


Онлайн всьго: 18
Гостей: 18
Користувачiв: 0

Цікаво знати





Середа, 26.06.2024, 02:24
Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS

Вибір України 2015                                             Україна єдина - единая страна!

Головна | Мій профіль | Вихід

Головна » 2014 » Жовтень » 4 » Гонконгський майдан. Протести в Китаю нагадують Революцію гідності
Гонконгський майдан. Протести в Китаю нагадують Революцію гідності
20:00

Між цими територіями 8 тисяч кілометрів відстані, там живуть люди різної раси, віри і культури. Тим не менше, майже через рік після Революції Гідності у Києві її сценарій повторюється на Революції парасольок у Гонконгу.

 

Там десятки тисяч людей вийшли на вулиці, щоб домогтися проведення демократичних виборів, а тепер ще й вимагають відставки голови регіону. 

Є і невизнання протестів офіційною владою, і мирний характер демонстрацій, і навіть китайські тітушки. І хоча Євромайдан в Україні та революцію парасольок ще рано порівнювати, певні паралелі можна провести вже. 

Головна причина протестів – невдоволення схемою виборів у 2017 році

У 2017 році у Гонконгу мали пройти демократичні вибори глави адміністрації. Однак офіційний Пекін вирішив, що обирати люди будуть зі списку кандидатів, яких перед тим затвердить спеціальна комісія.26 вересня студенти та молодь Гонконгу вийшли на перший протест проти такої псевдодемократії. Українські студенти у листопаді минулого року теж стали першими організаторами Євромайдану. Пізніше і там, і там до протестів приєдналося доросле населення та громадські організації.

Протести – тільки мирні. Люди блокують ділові квартали та адміністративні будівлі Гонконгу, а також перекривають вулиці, розкладаючи там намети. Так само, як минулоріч українці перекрили рух по Хрещатику та захопили Будинок профспілок і КМДА. Азійські протестувальники підкресолюють, що не хочуть незалежності. Їхня вимога – щоб у Гонконгу зберігалися демократичні свободи, і регіон розвивався за принципом "Одна країна, дві системи".

На активістів напали китайські тітушки

Мітинги гонконгців відбуваються у кількох локаціях. Спершу поліція спробувала розігнати їх з допомогою сльозогінного газу та арештів. 3 жовтня, через тиждень після старту протестів, відбулися перші сутички. Так само, як на студентів у центрі Києва напав "Беркут", на студентів на площі Монг Кок напали китайські тітушки. Поліція на напад реагувала мляво.

Офіційно, тітушки-китайці підтримують центральну владу. Вони носять на собі сині стрічки на противагу жовтим стрічкам активістів. Неофіційно – це люди, яким просто заплатили за атаки, про що вже пишуть західні ЗМІ. Напад тітушок розлютив протестувальників. Тепер, окрім зміни системи виборів, вони вимагають ще й відставки голови Гонконгу Ляна Чженіна.  Сам Чженін, подібно до Януковича у 2013 році, закликає протестувальників розходитися, мовляв, вони винні, що в регіоні неспокійно.

Я дав наказ поліції докласти всіх зусиль, щоб на вулицях знову запанував порядок. Закликаю також людей, що живуть в центрі, співпрацювати з поліцією під час акцій розгону. Врешті, всіх людей, що збираються в центрі, закликаю якнайшвидше розійтися та повернутися до звичного порядку та щоденного життя, – заявив голова адміністрації Гонконгу Лян Чженін.

У Лондоні та Нью-Йорку пройшли марші на підтримку Гонконгу

Однак люди розходитися не збираються і своїх вимог не змінюють. Світова спільнота підтримує Гонконг, як колись підтримала і Україну. У Нью-Йорку та Лондоні пройшли марші на підтримку регіону. Солідарність з Гонконгом продемонстрували громадяни Австралії, Філіпін, Тайваню та Південної Кореї. На сайті Білого Дому збирали голоси за петицію на підтримку демократії в Гонконгу. Нагадаємо, за час Євромайдану на цьому сайті теж створили чимало петицій на підтримку України. 

Демократія, права людини і свобода – це універсальні цінності, на які люди мають право. Ми повністю підтримуємо народ Гонконгу в досягненні цих цінностей. Дуже важливо, щоб жителям Гонконгу дали право самим обрати своє майбутнє, — сказав генеральний секретар Демократично-прогресивної партії Тайваню Джозеф Ву.

Протести в Гонконгу порівнюють з протестами на площі Тяньаньмень у 1989 році

Тим часом світові ЗМІ порівнюють нинішні протести з масштабними протестами в Китаї у 1989 році на площі Тяньаньмень. Щоб розігнати активістів, китайська влада вбивала їх, точна кількість жертв невідома до сьогодні. Зважаючи на той факт, що за подіями в Гонконгу стежить вся світова спільнота, аналітики сподіваються, що нової кривавої зачистки не буде. Світ чекає на те, як розвиватимуться події в Гонконгу далі.

Категорія: Вибори до Ради 2014 | Переглядів: 367 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024